Debatt

Trygt og sikkert! Lik og del!

Ytre høyre vokser. Et forenklet språk og budskap er virkemiddelet.

Av Veslemøy Rustad Holseter |14 mars 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Trygt og sikkert! Lik og del!
En retorikk basert på fremmedfrykt. Foto: skjermdump/Facebook.

S

ylvi Listhaugs nyeste utspill, der hun på Facebook skriver at Arbeiderpartiet "mener terroristenes sikkerhet er viktigere enn nasjonens sikkerhet", minner meg om reklamen til en svensk matbutikk på strand-rivieraen i Spania. For å appellere til svenske pensjonister med at de skulle handle hos dem, og ikke de spanske, reklamerte de med plakater der det sto:

"Hos oss kann ni handla Kanelbullar. Trygt ock säkert!!”

Til felles har begge utspillene et forenklet språk og budskap: 
Raskt og effektivt! Trygt og sikkert! Lik og del!
Begge skyver de fram sin sak med nasjonalisme og fremmedfrykt som virkemiddel. 
Og det fungerer. 

Erna Solberg har etter press gått ut og sagt at tonen på innlegget til Listhaug "var for tøff", men det er ikke det at Listhaug "er for tøff" eller er en tøff/hard (sett inn maskulint adjektiv her) politiker som er problemet. Det er ikke slik at Listhaug er hardere enn andre politikere og at Arbeiderpartiet ikke kan takle det.

Selv om det å komme med et slikt utspill samme dag som filmen om Utøya hadde premiere, ikke kan beskrives som noe annet enn usmakelig.

Problemet er heller at Listhaug som politiker er usaklig i sin argumentasjon og presenterer usanne påstander som om de var faktabaserte. Dermed tegner hun et forstyrret bilde av debatten som i verste fall vil ha konsekvenser som er skadelige. Fra Listhaug er dette en bevisst retorikk, hun har som kjent en svært suksessfull PR- og media-karriere hos blant annet First House bak seg.

Som leder i SV Audun Lysbakken skrev i kronikken "Regjeringens skam" i VG:

"Justisministeren vet at det finnes et ulmende hat mot Arbeiderpartiet hos enkelte i det norske samfunnet. Justisministeren vet at dette hatet inspirerte et terrorangrep, mot Arbeiderpartiets ungdom. Hva gjør justisministeren, vår øverste ansvarlige for lov og orden? Hun puster til hatets glør ved å dele et bilde av maskerte terrorister med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet“

Ytre høyre vokser disse dager over hele Europa og USA, og det går fort. Forskning viser at forenklet og underholdende språk slik som det Trump og Listhaug presenterer, samt å gi forenklede "løsninger" på komplekse problemer, uavhengig om de faktisk løser problemene eller ikke, fungerer.

At Solberg, Siv Jensen og sentrale regjeringspolitikere mangler vilje til å uttale seg om og kritisere Listhaugs retorikk, viser nettopp dette. Høyrepopulismen er nå godt inne i regjeringsvarmen.

Erna Solberg har alltid vært en politiker jeg tross i våre ulike politiske syn har hatt stor respekt for.

Det har jeg ikke lenger.

 

Om Veslemoy Rustad Holseter (1989): Samfunnsaktivist, feminist og sosial-politisk organisator.