Kroppspress

Bra nok for Instagram

Hva skjer når bilder av helt vanlige mennesker blir borte, og det perfekte blir normalen?

Av Erle Malde-Frøyland| 7 oktober 2017

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Bra nok for Instagram
Flere unge sier at de opplever at de ikke strekker til, og apper som Instagram forsterker følelsen av å ikke være god nok.
Bra nok for Instagram

J

enter ned i 10-årsalderen gråter over at de ikke er fine nok. Denne idéen har de ikke fått selv. Idéen om at de ikke er fine nok kommer fra appene, plakatene, filmene, bladene. Målet er det perfekte: feil eller mangler er tabu. Alt kan fikses på, og alt skal fikses på.

Går utover unges selvbilde

På sosiale medier blir du møtt av bilder av folk du kjenner som ser like glamorøse ut som modellene på busskurene. En strategisk kameravinkel og et passende filter kan være nok. Hva skjer når bilder av helt vanlige mennesker blir borte og det perfekte blir normalen? Instagram er spesielt en av disse appene, der man hver dag ser slanke og fine kropper – med elegante drinker, på stranden, ute på restaurant. Effekten er en oppskrift på hvordan livet skal være og hva man er nødt til å ha for å kunne være suksessfull. Flere unge sier at de opplever at de ikke strekker til, og apper som Instagram forsterker følelsen av å ikke være god nok.

Royal Society for Public Health kartla nylig hvordan sosiale medier påvirker unges mentale helse. Der ble Instagram kåret til appen med de største negative konsekvensene for unges selvbilde. Slike studier viser at samfunnet er nødt til å få øynene opp og se hva sosiale medier faktisk gjør. Reklamen har for lengst gjort sitt inntog på Instagram, og viderefører en tendens til å bare legge ut de stiliserte, perfekte bildene. Over tid blir det faktisk vanskelig å ha et godt forhold til sin egen kropp, fordi det virker som så mange har drømmekroppen, og legger den uanstrengt ut på appen.  

Å investere i utseendet

Et vanlig menneske har ikke sjans mot skjønnhetskravene en stadig skal tilpasse seg. Barbie-dukken er helt uoppnåelig, men presenteres allikevel som oppnåelig med trening og de rette produktene

Som medievante brukere av sosiale medier blir vi flinke til å skjønne systemet: for noen bilder er mer populære enn andre. Lite klær og sexy poseringer gir likes og positive tilbakemeldinger, og kan gi en midlertidig følelse av å være bra, om å ha livet på stell. Men når unge jenter ser at for å få oppmerksomhet er man nødt til å se ut på en bestemt måte, blir det automatisk et press på å prestere slik det forventes. Det handler om å se pen ut, om å investere i å se pen ut, og erkjenne at det er i utseendet verdien din ligger. Modeller i magasiner eller på plakater forteller også denne historien, men i motsetning til bildene du scroller gjennom på Instagram, er disse lettere å distansere seg fra. Reklamene skal selge et produkt – det skal ikke bildene bekjente legger ut på Instagram.

Må bli flinkere

Når jenter som er altfor unge plutselig tenker over hva de spiser, eller hvor mange kalorier en is har; da har man nådd streken. Jeg stresser over at søsteren min skal begynne å kjenne på at hun ikke kan gjøre det hun vil for ikke å framstå som dårlig, mislykket, ikke god nok.

Jenter er det de gjør, ikke utseendet sitt. Skolene må bli flinkere på å bevisstgjøre på hvordan sosiale medier påvirker og former tankene våre om hvem vi er og hvordan vi bør være. På individbasis kan vi alle også prøve å ha et mer bevisst forhold til hva vi legger ut. En selfie med perfekt hud, perfekte vipper og et elegant glass champagne ser alltid bra ut, men prøv også å inkludere øyeblikkene av uinspirerende mat og trøtte ansikter.