Objektivisering

Toppløshysteri

En kvinnelig blogger legger ut et bilde av seg selv i bar overkropp, og beviser nok en gang at kvinnekroppen tilhører alle som har en mening om den.

Av Miriam Natvig|10 oktober 2017

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Toppløshysteri
Hvem er det som mener at vi trenger en unnskyldning for å vise fram bryster?, spør skribenten. Illustrasjon: Elise Dybvig
Toppløshysteri

I

september la Anna Rasmussen, dama bak bloggen Mamma til Michelle, et bilde av seg selv ut på bloggen sin. Innlegget hadde tittelen “Det er ikke en ting damer ikke kan”, og viste henne toppløs og i full gang med å legge et vegg-til-vegg-teppe på sitt eget soverom. Bildet skapte stor ståhei, ikke bare innad i blogg-Norge, men i det ganske land. Som seg hør og bør der janteloven råder har Rasmussen fått ganske hard medfart for bildet og tittelen - hvem tror hun at hun er, liksom? Innbiller hun seg at vi sitter og venter foran skjermen for å få et glimt av puppene hennes? Og ikke nok med det, hun prøver også å forkle hele opplegget som et slag for likestilling?

Jeg kan begynne med å si at jeg ikke har sittet foran PCen og ventet på et puppebilde fra mamman til Michelle eller fra noen andre, men som Voltaire ville sagt: jeg vil til min død forsvare Rasmussens rett til å poste det! For det er ikke sånn at hun har sendt uforespurte puppebilder til intetanende mottakere - nesten alle vet jo at det ikke er innafor. I stedet har hun lagt ut et bilde av seg selv på sin egen nettside, og det er opp til hver av oss om vi velger å besøke den eller ikke.

Okay, sier du, men nå var jeg dum nok til å besøke bloggen allikevel og det jeg ser gjør meg sint! Hun bruker likestilling som en unnskyldning til å vise frem kropp! Mitt første spørsmål da er: hvem er det som mener at vi trenger en unnskyldning for å vise fram bryster? Kan det være at den tanken skriver seg fra en større og skumlere, men mindre fremtredende idé som forteller oss at en kvinnes kropp ikke fullt ut tilhører henne, at hva hun kan gjøre med den og føle om den dikteres av andre? Jeg mistenker at svaret er ja.

Greit, sier du, ser den, men må hun gjøre seg selv til et objekt - alle årene med kvinnekamp for this?!? Men definisjonen av objekt er jo noe som ikke selv kan handle, som kun er gjenstand for handlinger. Når Rasmussen selv velger å poste et bilde hvor hun føler at hun fremstår bra, så kan vi ikke si at hun gjør seg selv til et objekt, nettopp fordi hun har valgt det selv. En kvinne har rett til å fremstille kroppen sin slik hun selv vil, uavhengig om det er seksuell eller ikke.

Kritikken av Rasmussen minner mye om kritikk av artistene Nicki Minaj og Beyoncé, som begge blir beskyldt for å være “anti-feminister” når de spiller på sex i videoene sine. Hverken Rasmussen, Nicki eller Beyoncé har ønsket seg en kultur hvor kvinner alt for ofte blir redusert til kropp, men det er den kulturen de – og vi – lever i. Det finnes mange måter å motvirke denne delen av kulturen vår på, og jeg mener at en av dem er å la kvinner få definere seg selv.

Når vi begynner å tro på ideene popkulturen har dyrket fram i uendeligheter – som at det å være sexy betyr at du ikke kan være noe mer, eller at det å ta glede i egen kropp er det teiteste du kan gjøre – da sitter vi igjen med en kjedelig, overdreven debatt som fører verken her eller der. For du kan nemlig være mer enn kroppen din – en businessmogul som Nicki, for eksempel, eller en populær blogger som legger vegg-til-veggtepper og er stolt av det.