Ja betyr ja

Den sexistiske liggekulturen

Hvorfor lever fremdeles myten om at jenter som sier «nei», egentlig mener «ja»?

Av Erle Malde-Frøyland| 4 oktober 2017

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Den sexistiske liggekulturen
Må jeg spille kostbar, for å unngå stigmatiseringen rundt det å ligge med noen på fest? Illustrasjon: Sunniva Dybvig
Den sexistiske liggekulturen

J

eg er lei av uttrykket «boys will be boys». Med disse få ordene rettferdiggjøres handlinger som på ingen måte er akseptable. En gutt som seksuelt trakasserer en jente er ikke bare «i den alderen»; jenter skal ikke være redde for å gå på fest fordi at gutter «ikke klarer» å holde hendene sine for seg selv. Samtidig stemples seksuelt aktive jenter som «horer».

Språk påvirker tankegangen vår, og disse formuleringene er med å forme holdningene våre til kjønn og sex.

Hver gang jeg hører noen gutter eller jenter som snakker om en jente som har hatt seksuell kontakt i helgen, blir hun sett ned på. Hun har vært «løs», «billig». En seksuelt aktiv gutt blir derimot sett opp til. For en jente som tar initiativ til sex, som vet hva hun vil ha, blir sjelden framstilt på en positiv måte. Gutten vet som regel hva som tenner ham og hva han ønsker – det er hans jobb å ta regi seksuelt.

Flere gutter jeg kjenner tror faktisk at jenter har et større ansvar for å tilfredsstille dem seksuelt. Men jentas ønsker og behov teller like mye som guttens. De ulike forventningene til gutter og jenter formes gjennom språket vi bruker. Resultatet blir sjelden bra.

For hva gjør disse holdningene med unges seksualliv? Må jeg spille kostbar, for å unngå stigmatiseringen rundt det å ligge med noen på fest? Må jeg overtenke handlingene mine, gjøre det motsatte av det jeg egentlig vil, slik at ordet «hore» ikke skal stemples i pannen min?

Myten om at jenter som sier «nei» egentlig mener «ja» er jo nettopp konsekvensen av et samfunn som sosialt straffer jenter for å kunne ta egne valg om egen kropp. Det er ikke noe galt i å vite hva du vil, og du trenger ikke å være reservert om det ikke er det du ønsker. Jeg skal kunne være like fri til å utforske seksualiteten min som en gutt.

Samtykke handler om at et entusiastisk «ja» må være tilstede i alle seksuelle relasjoner. Men hvis vi oppdrar gutter til å tro at de kan kreve sex når de vil, eller at de ikke kan ta ansvar for handlingene sine, er løpet kjørt. På samme måte skal ikke jenter være nødt til å spille «hard to get» for å kunne ha sex. De skal ikke være nervøse eller redde for å si «ja» når de selv vil. 

Det er bare jeg som bestemmer over kroppen min. Ordene og holdningene som begrenser den friheten må bort.