Bøker

Feministisk sommerlesning

Bøkene du ikke vil gå glipp av.

Av Thea Loennechen og Elise Dybvig| 9 juli 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Feministisk sommerlesning
Dette er den perfekte tiden å være en lesende feminist på: bokhyllen vår begynner å bli bortskjemt på feministisk litteratur. Foto: Elise Dybvig
Feministisk sommerlesning

O

m du så har en velfortjent ferie, eller skal jobbe deg gjennom sommeren, her kommer redaksjonens tips for hvordan du kan fylle den med feministisk innhold. Listen inkluderer årets beste tegneserie om de skakkjørte delene av det skandinaviske arbeidslivet, gjenkjennelige Tinder-bekjennelser og en gammel, men god klassiker. God lesning!

1. The Hate U Give 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

av Angie Thomas

Balzer + Bray, 2017 

Denne rå, morsomme og ærlige boken handler om 16 år gamle Star. Hun vokser opp med føttene plantet godt på jorda, men i to ulike verdener – det fattige nabolaget hun bor i, og rikmannsskolen foreldrene har sendt henne på. En dag blir Star vitne til at en politimann skyter og dreper den uvæpnede kompisen hennes. Som det eneste vitnet må hun velge om hun skal være «flink» og stille, eller bruke stemmen sin, og risikere sitt eget liv. Språket er realistisk, uten å være kleint, og skildringen av den amerikanske samtiden kommer til å gjøre THUG til en evig klassiker.

2. Lønnsslaver 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

av Daria Bogdanska

Manifest Forlag, 2018

Daria reiser fra Polen til Malmö for å gå på tegneserieskole. Men for å kunne ha råd til et sted å bo trenger hun en jobb. I denne fine tegneserien får vi et personlig og engasjerende innblikk i hvor vanskelig det er å skaffe seg jobb når du ikke har de riktige papirene. Daria må nemlig ta til takke med en stilling der hun tjener 50 kroner timen. Arbeidsforholdene er dårlige og kjærlighetslivet er komplisert: løsningen er å stå på for rettighetene sine, og være ærlig med dem rundt seg – selv når det kan såre. En super førstehåndsskildring av det moderne arbeidslivet, der Daria Bogdanska får frem både gleden og frustrasjonen som ligger i å flytte til et helt nytt sted.    

3. Revolusjonssøndag 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

av Wendy Guerra

Bokvennen Forlag, 2017

Hvordan kan man elske og hate hjemlandet sitt på samme tid? Og er det plass til de menneskelige erfaringene i et diktatur? Wendy Guerra skriver i Revolusjonssøndag om sin egen forfattertilværelse på Cuba. Mellom husransakelser og mistenksomme politimenn, forteller hun også om sorgen etter morens død, heftige kunstnerfester, kvelende sommervarme, og den store kjærligheten (mest til hjemlandet enn til noen mann). Med lekende lett, men skarpt språk og masse humor, er dette den perfekte sommerromanen.

4. Ikkje ver redd sånne som meg 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

av Sumaya Jirde Ali

Samlaget, 2018

Ikkje ver redd sånne som meg er en stor, liten bok. Liten fordi den kun er på 91 sider, stor fordi hver eneste side er fylt med Alis fantastiske evne til å fortelle om følelsen av annerledeshet. Mange husker nok mediedekningen av hetsen og truslene som førte til at samfunnsdebattanten og forfatteren valgte å trekke seg fra årets 8. mars-markering i Oslo. Med denne boken holder hun på mange måter den talen vi savnet på kvinnedagen, uten at fokuset tas bort fra den viktige, personlige erfaringen av å bli gjort til en fremmed i sitt eget land: “Eg var 14 år og ville heim igjen. Noreg var ikkje heimen min. 22. juli 2011 hadde gjort meg heimlaus.”.  Har du bare tid og lommebok til å velge én bok i sommer, skal vi gjøre valget enkelt for deg: denne.

5. Well, That Escalated Quickly 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

av Franchesca Ramsey

Grand Central Publishing, 2018

Sprer du feministiske budskap på sosiale medier, eller kunne tenke deg å bli en førsteklasses nettaktivist? Gjennom personlige historier guider YouTuber og programleder Franchesca Ramsey leseren gjennom minefeltet som venter på enhver med ambisjoner om å fortelle folk at sexisme og rasisme ikke er greit. Særlig interessant er kapittelet om «callout culture», som oppstår når en person uttrykker seg korrekt om kjønn for eksempel, men ikke om klasse. Eller glemmer/er ikke bevisst på et annet viktig fenomen eller perspektiv. Ramsey viser hvorfor vi i stedet må gi hverandre rom til å lære av feilene våre, og kommer med morsomme og enkle tips på hvordan internett kan bli et par hakk mer inkluderende. 

6. Snakkes til uka, feltnotater fra en digital datingverden

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

av Ellen Marie Lauritzen

Cappelen Damm, 2017

Det er på tide at vi snakker om hvor vanskelig og rart og sårende Tinder-dating kan oppleves. Ellen Marie Lauritzen deler i Snakkes til uka hvordan hun selv opplevde å bli “ghosta”, om jenter som har opplevd alt fra drøye sjekkereplikker, til date-rape-doping,  og mange andre mer eller mindre gjenkjennelige erfaringer med digital sjekking. Morsomt og ærlig om dating i det tjueførste århundre, og fint og nært om å finne kjærligheten sånn generelt.

7. Orgien, og andre fortellinger 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

av Nina Lykke

Oktober, 2010

For de som ikke rakk å få med seg debututgivelsen til Nina Lykke, Orgien, og andre fortellinger, anbefaler vi den på det sterkeste. Den er så morsom! Den lille samlingen noveller kan leses som en slags hyllest til kvinnefellesskapet, mødre og døtre, søstre og venninner, og alle som føler seg litt kjørt fast i kvinnerollen, eller bare har vært innom tanken at det i blant kanskje hadde vært lettere å være mann. Den ble nominert til Ungdommens kulturpris da den kom ut, og Lykkes skråblikk på samfunnet er like treffende og rebelsk åtte år senere.

8. Den andre kvinnen

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

av Therese Bohman

Cappelen Damm, 2017

Fortelleren i Therese Bohmans nyeste roman jobber i kantina på Norrköping  sykehus, men vil egentlig bli forfatter, og føler seg generelt ganske malplassert i livet. En dag innleder hun et forhold til en gift overlege. Med et tema som mange har skrevet om før, ung jente møter eldre mann og så videre,  kunne dette blitt nok en kjærlighetsroman i mengden. Det er det derimot ikke, for gjennom fortellerens tydelige stemme får leseren ta del i store og viktige spørsmål om forventninger til kvinnerollen, og streben etter selvrealisering, sett fra hennes eget perspektiv. Når dette perspektivet i tillegg er såpass realistisk og gjenkjennelig skildret, snakker vi om en helstøpt roman man faktisk vil lese ferdig.

9. Tar baby 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

av Toni Morrison

Alfred A. Knopf, 1981

Lese en klassiker i sommer? Egentlig kunne vi ramset opp hele forfatterskapet til Nobelprisvinneren Toni Morrison, men Tar baby handler om umulig kjærlighet på en karibisk øy, med andre ord ganske sommervennlig lesning. Jadine og Son møtes en sommer - hun er student på Sorbonne, han er en kriminell på rømmen. Når de blir forelsket må de begge håndtere ideene og fordommene sine rundt sin egen identitet . Son er alt det Jadine frykter ved sin egen rase, og Jadine føles som en fornektelse av Sons identitet. Som alltid skriver Morrison poetisk, slik ingen andre kan bedre enn henne, om vanskelige tema.