Kvinnelige klassikere

Sommerlig soundtrack

Sørg for den rette sommerstemningen med albumet Come Away With ESG.

Av Edel Malene Farstad|24 juni 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Sommerlig soundtrack
Stikkordene er minimalisme, mesterlig sjangermiks og et lydbilde forut for sin tid, skriver Edel om månedens klassiker. Bilde: Presse/UA
Sommerlig soundtrack

I

anledning årstiden er denne månedens klassiker valgt ut nettopp på grunn av sin egnethet som sommer-soundtrack. ”Come Away With ESG” av - you guessed it – ESG, er i likhet med en del av de tidligere klassikerne som har gjestet denne spalten et debutalbum, og ble utgitt i 1983. Stikkordene er minimalisme, mesterlig sjangermiks og et lydbilde forut for sin tid. 

Avslappet og leken fremtoning

ESG består, eller bestod i hvert fall i sin tid, av fire søstre fra hip hopens fødested South Bronx som synger, spiller bass og conga, pluss en kar til som også bidrar på vokal og... conga. Det er kanskje ikke hverdagskost at et band har to congaspillere med på laget, men så er ingenting annet ved denne gruppa eller albumet hverdagskost heller. På ”Come Away With ESG” svinger søstrene Scroggins (og han andre karen) seg på imponerende vis gjennom både post-disco, pop, post-punk, funk og dance, for å nevne noe. Som nevnt er dette albumet en soleklar sommerfavoritt med sin avslappede og lekne fremtoning, basert på relativt enkle melodier og tekster. Albumet er en perfekt blanding av en no-wave-inspirert minimalisme når det kommer til antall instrumenter og produksjon, samt en enorm mengde energi og høy hit-faktor (hør ”My Love For You”).

Innflytelsesrike søstre

Dersom du ikke er så godt kjent med ESG fra før, er sjansen likevel stor for at du har vært eksponert for dem gjennom andre artister. ”UFO” fra albumet ”X” er en av de mest samplede gjennom tidene – over 400 sanger har benyttet seg av deler av denne sangen. Hvis du hører en del på hip hop er det nesten garantert at du har vært utsatt for en aldri så liten snik-ESG-ifisering (shoutout til Siv Jensen for inspirasjon til dette vakre uttrykket). 2pac, Biggie, MF Doom, Public Enemy, Three 6 Mafia og Mobb Deep er bare et lite utvalg av artister som har latt seg inspirere av ESG. Av mer nylige eksempler kan det velkjente samplet høres fra noen sekunder inn i Logic’s ”Young Jesus” fra 2015. Her må det også nevnes at et av medlemmene i ESG, Renee Scroggins, har stilt seg kritisk til at samplet fra en av deres låter har blitt brukt i sanger med kvinnediskriminerende tekster, i tillegg til at mange artister ikke ønsker å betale for bruken av sangen.

At debuten ”Come Away With ESG” har vært en stor innflytelse på mang en hip hop-artist hører man spesielt tydelig på ”About You”, en låt med en synth-melodi og bassgitar som gjør at man trygt kan tilskrive ESG en betydelig rolle i utviklingen av G-Funk-sjangeren som vokste frem på vestkysten av USA på 90-tallet. Bak enhver Dr.Dre, Snoop Dogg eller Warren G står det fire søstre fra South Bronx med en congatromme, er altså moralen her.

Herved anbefales dette albumet til deg som: a) er interessert i hvordan disse kvinnene bidro til å forme musikken i årevis etter sin debut uten å få anerkjennelsen de fortjener, b) er glad i 90-tallets hip hop, eller c) trenger et heftig soundtrack til sommeren - eventuelt deg som kan krysse av for alle tre.

Hør albumet her!