Dokumentar

Dokumentartips for feminister

Filmer som inspirerer og provoserer - på en strømmetjeneste nær deg.

Av Thea Loennechen| 5 april 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Dokumentartips for feminister
Å ta en pause med en dokumentar er slett ingen dum idé. Her Susan Sontag, fra dokumentaren «Regarding Susan Sontag».
Dokumentartips for feminister

D

et å se en hel dokumentar, kan noen ganger føles ganske uaktuelt, særlig når man så lett kan velge herlig hjernedød underholdning. Derfor har vi samlet et knippe skikkelig gode, feministiske dokumentarer en på ingen måte kommer til å angre på å ha sett!

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

The Vagina Monologues (2007) (HBO Nordic)

Komikeren Liv Ensler og hennes tidløse, hysterisk morsomme monolog, utgjør råstoffet i denne dokumentaren, men hovedrollen er vaginaen. Innimellom opptaket fra Enslers scenemonolog, vises klipp fra intervjuer av kvinner og deres forhold til det beryktede kvinnelige kjønnsorganet. Med stand up-materiale som er ekstremt treffende og gjenkjennelige betraktninger, er The Vagina Monologues både intelligent og underholdende.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Grace Jones: Bloodlight and Bami (2018)

I motsetning til mange andre musikkdokumentarer, finnes det i Bloodlight and Bami ingen fortellerstemme eller tydelig omskriving av artistens liv. Sophie Fiennes har fulgt Jones med kameraet sitt siden 90-tallet, og de mange opptakene fra reisene til Jamaica står i interessant kontrast til de iscenesatte og glitrende konsertopptakene. Som flue på veggen i Jones barndomshjem, på ferie mellom turneer og filminnspillinger, skildres en oppvekst full av liv og latter, men også vold og frykt. Det er særlig i opptakene bak scenen at Grace Jones’ stålvilje til å være seg selv og bevare sitt unike uttrykk kommer frem. Grace Jones – fan eller ikke – denne bør alle se!

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Regarding Susan Sontag (2014) (HBO Nordic)

Denne dokumentaren er ikke bare en innføring i Susan Sontags fantastiske tekster eller en historieleksjon i hvordan hun påvirket det amerikanske samfunnet, men i bunn og grunn fortellingen om en kvinne som banet seg vei inn i store deler av samfunns- og kulturdebatten. Selv om dokumentaren fokuserer mye på liv og virke, er det Sontags tydelige og usensurerte stemme som kommer frem. Heldigvis for ettertiden var hun ikke redd for å møte til intervjuer med høyreliberale TV-kanaler eller uttale seg offentlig om sitt syn på amerikanske verdier, og dokumentarskaperne lar feministikonet komme til sin fulle rett.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

I am not your negro (2016) NRK TV

Den amerikanske forfatteren James Baldwins sylskarpe refleksjoner rammer inn et grufullt poretrett av raserelasjoner i USA. Bruken av arkivbilder brukes bevisst for å trekke linjen mellom ulike historiske epoker, og viser hvor integrert rasismen er i selve ideen om Amerika. Etter å ha sett dokumentaren har en et godt utgangspunkt for å hive seg over Baldwins omfattende forfatterskap.  

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Paris is Burning (1991) (Netflix)

Dokumentaren fra 1991 kretser rundt det afroamerikanske og latinamerikanske klubbmiljøet i New York på 80-tallet, og har fått kultstatus siden den tid. Nå som den er tilgjengelig på strømmemarkedet, finnes det ingen unnskyldning for ikke å bli kjent med de inspirerende og til tider tragiske skjebnene innenfor datidens LGBT-kretser. I en tid hvor drag er blitt mer eller mindre omfavnet, gir Paris is burning et innblikk i en tid hvor kunstarter som utfordret kjønnskategoriene kjempet harde kamper, både mot samfunnet og sykdommen.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Marine Le Pen – Kvinnen på ytre høyre (NRK TV)

Selv om kvinnerepresentasjonen blant høyrepopulistiske partier er et interessant politisk spørsmål i seg selv, viser denne franske dokumentaren hvor sexistisk fokuset på kvinnelige politikere kan bli. Gjennom hele dokumentaren lar man seg imponere og fascinere av en politisk skikkelse man kanskje ikke er enig med, men som målrettet har jobbet seg oppover i fransk politikk, og som ikke lar seg skremme. Og det er særlig i intervjuene av hennes mannlige partifeller mannssjåvinismen tydeliggjøres.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Gaga: Five foot two (2017)

Five foot two er en ganske intervjutung dokumentar, men på grunn av artist Lady Gagas åpne og reflekterte måte å snakke på, en befriende opplevelse. Den gir innblikk i en mystisk sykdom, kjærligheten til familien, og erfaringen med å stå opp for seg selv i et trendbasert samfunn. Og ikke minst viser den hvorfor Lady Gaga har blitt ett av vår tids største kvinnelige pop-ikoner.