Bøker

Kampen om kroppen

På hver sin måte viser Ingeborg Senneset og Roxane Gay hvordan forholdet til egen kropp kan ta over hele livet.

Av Habon Beegsi| 6 februar 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Kampen om kroppen
Begge disse bøkene kom ut i 2017, og skiller seg ut med sin dypt personlige fortelling om kampene de har vært gjennom - fysisk og mentalt.
Kampen om kroppen

D

et er sjeldent man får et innblikk i det sanne helvete man opplever som anorektiker. Derfor kan det være lurt å være varsom med å lese Anorektisk av Ingeborg Senneset om man forsøker å bli frisk fra sin egen spiseforstyrrelse. Som Finn Skårderud sier i bokens forord: 

«Du kan ikke lure spiseforstyrrelsen din, for den har innblikk i tankene dine. Forfatter beskriver hvordan hun kjemper for å finne lysten til å leve igjen» 

I følge Folkehelseinstituttet er det 50.000 nordmenn som lider av spiseforstyrrelser. Senneset, som i dag jobber som journalist i Aftenposten, skildrer de til sammen tre årene hun var innlagt på ulike sykehus for å få behandling. Som leser er du med på oppturene og nedturene forfatteren beskriver. 

For å få en større forståelse for hvordan man møter samfunnet og helsevesenet som anorektiker er dette definitivt en bok som kommer til å gjøre inntrykk. Noe av det mest oppsiktsvekkende som man får vite som leser er hvordan Senneseth og andre pasienter blir sviktet av helsevesenet. Men forfatteren deler også om sykepleierne som skriver hyggelige kommentarer i hennes dagbok, og som trøster henne på kveldstid.

Hvis man ønsker å lære mer om sykdommen og det usedvanlige perspektivet Senneset har som sykepleier og pasient, så anbefaler vi denne boken! 

Kropp som indikator for verdi

Vi lever i et samfunn der kroppen, spesielt kvinnekroppen, er aldri god nok sånn den er. Du er enten for tynn, tykk eller et sted midt i mellom, men klarer kanskje aldri å bli helt fornøyd med deg selv. 

I boken Hunger av den amerikanske forfatteren Roxane Gay, beskriver forfatteren i en samling av essays hvordan hun ble sykelig overvektig. Refleksjonene hennes rundt vekt, kjønn og politikk er presise og nyanserte: 

”I am hyperconscious of how I take up space. As a fat woman , I am not supposed to take up space. And yet, as a feminist, I am encouraged to believe I can take up space.” 

Forfatteren skriver om å ikke tørre å spise offentlig, fordi hun er redd for de nedsettende kommentarene om hennes vekt.

Gay er fornøyd med seg selv som person, men har også en opplevelse av vi lever i en kultur der verdien til en kvinne er basert på hennes vekt. I et av essayene argumenterer Gay at vi lever i en skadelig kultur når kvinner blir fortalt ved hjelp av reklamer og tv-serier at man ikke blir lykkelig før man er tynn, og dermed attraktiv.

Hun bruker blant annet kjendisen Khloe Kardashian og hennes tv-serie ”Revenge Body” som eksempel, en serie som gir seeren et inntrykk av at når man går ned i vekt, så kommer eksen din til å trygle om å få deg tilbake.   

Sammen med Anorektisk gir den et ærlig og ufiltrert bilde av rollen vekt og kropp kan spille i et liv. Bøkene kan leses hver for seg, eller sammen som et godt utgangspunkt for videre tenkning rundt de små og store kampene vi må ta i et kroppsfiksert samfunn. 

 

Denne teksten er en del av Under Arbeids nye podkastserie, der første episode handler om kropp. Episoden kan lastes ned på iTunes, eller du kan lytte til den her: