TV

Ny sesong av «Frøken Frimans krig»!

Ingen kvinnekamp uten klassekamp.

Av Jenny Sandbakk og Elise Dybvig| 7 januar 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Ny sesong av «Frøken Frimans krig»!
Friman (Sissela Kyle) vet ikke helt hvordan hun skal forholde seg til Bomans (Sofia Ledarp) spørsmål om kvinnekamp og klassekamp.
Ny sesong av «Frøken Frimans krig»!

S

låss mot urettferdigheter! Det er det rungende ekkoet fra den svenske dramaserien «Frøken Frimans krig». Serien har nå sluppet sin fjerde sesong, og som alltid er handlingens utgangspunkt Stockholm og førstebølgefeminismen på begynnelsen av 1900-tallet.

Første sesong omhandlet oppstarten av det kvinnedrevne dagligvarekooperativet Svenska Hem, som kom i stand på initiativ fra Dagmar Friman, en av seriens hovedpersoner.

For de som kjenner serien, vet vi at Svenska Hem er et aktivt ledd i kvinnebevegelsen like mye som det er en matbutikk. Resten av staben i Svenska Hem blir også seriens hovedkarakterer. Disse omfatter Kinna Boman, Emmy Sjunnesson, Alma Schlyter og Dagmars svigerinne Lottie Friman – og så er kvinnekvintetten komplett. 

Der tredje sesong tematiserte prostitusjon, forbudt homoseksualitet og forelskelse og kjærlighetsgnistre mellom eldre mennesker, kaster fjerde sesong blikket sitt på klassekampen. 

Tidlig i første episode spør Kinna Boman (Sofia Ledarp) Dagmar Friman (Sissela Kyle) hvilke kvinner de egentlig kjemper for: De rike? Kvinner med utdanning og inntekt? 

Økonomiske krisetider krever en omveltning av et politisk system med regler om å utnytte eller bli utnyttet. Kinna bryter tidlig med Svenska Hem for å engasjere seg i fagbevegelsen - det finnes ingen kvinnekamp uten klassekamp, mener hun. 

«Frøken Frimans krig» tar opp sentral feministisk tematikk, men spiller denne ut i livene til et stort galleri av mennesker. Tap, nederlag og konflikt oppstår på realistisk vis - vi bryr oss om karakterene og hva som kommer til å skje med dem, like mye som vi lærer om sentral kvinnesakshistorie. 

Vil fjerde sesong inspirere til større klassesolidaritet også i dag? Det har den absolutt potensial til å gjøre. 

Episode 1 av sesong fire er nå tilgjengelig på NRK.