Film

Kvinnesterke julefilmer

Fire filmer som kombinerer julestemning med bevissthet rundt feminisme og kjønnsrepresentasjon – både foran og bak kamera.

Av Elisabeth Gripsrud|22 desember 2017

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Kvinnesterke julefilmer
Det er ingen skjønnmaling av verken høytiden eller menneskeheten filmen Tangerine viser – men den er både befriende ærlig og hysterisk morsom.
Kvinnesterke julefilmer

J

eg er nok ikke alene om å tenke på juletid som synonymt med filmtitting. Enten det er å samles rundt "leirbålet" med familie og venner og se klassikerne om igjen – eller å bunke seg til med Netflix i eget selskap. Det er allikevel ikke til å overse at sjangeren julefilm med fordel kunne fått oppdatert og utvidet sin kanon hva representasjon og mangfold angår. Julens nostalgi bør kunne fremkalles uten å måtte ty til stereotyper og utdaterte kjønnsroller, til tross for å være en høytid knyttet til religion og tradisjon.

Her kommer et lite knippe filmer som kombinerer julestemning med bevissthet rundt feminisme og kjønnsrepresentasjon – både foran og bak kamera. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Little Women

Regi: Gillian Armstrong | 1994 

Det er laget filmadaptasjoner av Loisa May Alcotts roman Little Women siden begynnelsen av 1900-tallet. Regissør Gillan Armstrong sin versjon fra 1994 er for dagens publikum sannsynligvis den mest kjente. Historien handler om kvinnene i den tidligere velstående familien March, der et stort høydepunkt i året er julefeiringen. Faren har dratt for å kjempe i den amerikanske borgerkrigen og mor og søstre må ta vare på hverandre på egenhånd. Man følger oppveksten til jentene og overgangen til voksenlivet gjennom en årrekke av julefeiringer. Søstrene jobber hver og en mot forskjellige mål i livet: ekteskap, utdannelse, arbeid, velstand og ”ekte kjærlighet”. Filmen er en hyllest av søsterskap og relasjoner mellom kvinner, samtidig som den belyser viktig feministiske saker som kvinners rett til utdannelse og mulighet til å kunne bestemme over egne liv. Ikoniske skuespillere som Winona Ryder, Kirsten Dunst, Claire Danes og Trini Alvarado, er å finne i rollen som March-søstrene . Mor i familien spilles av Susan Sarandon.

Både filmatiseringen fra 1949 og 1994 kan leies via ITunes. BBC har også laget en ny miniserie basert på boken som vil bli sluppet på NRK i romjulen.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Tangerine

Regi: Sean Baker | 2015

Det er imponerende at denne indie-produksjonen ble filmet med en iphone og at de fleste av skuespillerne ikke hadde noen erfaring foran kamera på forhånd. Vi følger de prostituerte transkvinnene Sin-Dee Rella (Katina Kiki Rodriguez) og Alexandra (Mya Taylor) på en heseblesende jakt rundt omkring i Los Angeles. Førstnevnte har nettopp sluppet ut av fengsel og finner ut at kjæresten/halliken hennes har vært utro mens hun har sittet inne. Dette faller ikke i god jord og tilgivelse er ikke et alternativ. Hovedpersonen vil til bunns i saken og det er duket for konfrontasjon når hun til slutt finner ”den andre kvinnen”. Handlingen utspiller seg på juleaften og fletter sammen en rekke karakterers skjebner. Det er ingen skjønnmaling av verken høytiden eller menneskeheten Tangerine viser – men den er både befriende ærlig og hysterisk morsom. Relasjonen mellom de to venninnene byr på mange morsomme øyeblikk, der Sin-Dee Rella er den utagerende og impulsive, mens Alexandra er den fornuftige og nøkterne. Tilsynelatende. Begge har sine lyter, men vennskapet mellom dem er ubrytelig.

Tilgjengelig på Netflix.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

A Very Murray Christmas

Regi: Sofia Coppola | 2014

Regissør Sofia Coppola gjenforentes med Bill Murray i denne julemusikalen fra 2014. Dette er en homage til deres tidligere samarbeid Lost in Translation og flere av skuespillerens tidligere filmer. Handlingen foregår på ærverdige Hotel Carlyle i New York, der Murray motvillig har sagt ja til å være konferansier for et en variete-show, som skal sendes live på julekvelden. En snøstorm sørger imidlertid for et gigantisk strømbrudd, som setter en stopper for innspillingen. Heldigvis for Murray, som syns det er mye morsommere å fjase sammen med de andre gjestene på hotellet. Her er det duket for humoristiske musikalske numre og melankolsk kontemplasjon i kjent Murray stil. Coppola har også fått med seg en stjernespekket besetning for å fylle de øvrige rollene, der man blant annet kan nevne Miley Cyrus, Jason Schwartsman og Chris Rock. Filmen varer snaue 56 minutter og er et must for alle som er fans av Coppola og Murray.

Tilgjengelig på Netflix.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Tre Nøtter til Askepott

Regi: Václav Vorlíček | 1973

Hvor flott er det ikke at Norges kanskje største julefilmtradisjon også i aller høyeste grad kan omtales som feministisk? Eventyret om den unge kvinnen som slaver for en slem stemor og søster, men som ved hjelp av magiske krefter vinner prinsens hjerte er velkjent. I denne tsjekkisk-tyske filmversjonen av eventyret er det tre magiske hasselnøtter som gir heltinnen uante muligheter. Askepott (Libuse Safránková) bryter her med eventyrets sedvanlige kjønnsstereotypi, og er mer en bare vakker og snill. Hun er en dyktig rytter og jeger, samtidig som hun er kler seg i rosa tyllkjoler og drar på slottsball. Relasjonen til prinsen (Pavel Trávícek) har også fått en mer likestilt vinkling, der de forenes over er en felles forkjærlighet for å dra på jakt og opponere mot autoriteter. Heltinnen evner å setter klare krav og grenser, på tross av maktposisjonen hans. Prinsen fremstilles heller ikke som noe glansbilde. Han er usikker og umoden, men vokser gjennom et ønske om å få kvinnen han forelsker seg i. Men spørsmålet er om hun vil ha ham?

Vises på NRK på juleaften.