Nyhet

Mensenspillet: En game changer

To innovative designere har tatt på seg oppgaven å lære barn om menstruasjon.

Av Greta Høvring|13 februar 2019

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Mensenspillet: En game changer
Et spill om mensen ligger sannsynligvis rett rundt hjørnet. Illustrasjonsbilde: The Period Game

T

he Period Game har allerede vunnet en pris i Red Dot Awards i kategorien ‘Design Concept’. De amerikanske designerne Daniela Gilsanz og Ryan Murphy fikk ideen til spillet fra et prosjekt i studietiden i industridesign. Spillet har det ambisiøse målet å gjøre det gøy for unge å lære unge om menstruasjonssyklusen, og å bruke ord som «mensen» og «tampong» uten at det skal være skambelagt eller tabu. Og alle skal kunne spille mensenspillet ikke bare unge jenter, men også gutter og menn.

Mensen er i vinden for tiden. Senest forrige uke ble mensen-emojien lansert, menskopp er et hett samtaleemne i feministiske kretser, boka «Gleden med skjeden» kom ut i forfjor, og flere andre tendenser de siste årene peker mot at vårt forhold til mensen er i positiv endring. Til tross for dette viser flere undersøkelser at det fremdeles eksisterer stigma og tabuer rundt mensen. Og mange opplever å snakke om mensen med kolleger, sjefer, mannlige venner og fedre som særlig pinlig, ifølge organisasjonen Plan International, som oppfordret til mensen-emojien med kampanjen #periodemoji.

Hvordan spille The Period Game

Spillet som skal engasjere barn i å lære om og snakke om mensen er formet som mange andre brettspill, med en sirkel hvor man beveger brikken sin over felt i nyanser av rosa og rødt som har ulike kategorier, og tilhørende kort. Det følger også med et lite hefte med mer utdypende forklaringer, informasjon og grafiske illustrasjoner.

Det er lagt in ulike vrier i spillet. Lander du for eksempel på feltet PMS, må du spille ut et av kortene med et råd mot PMS for å kunne gå videre. Lander du på mensen-feltet må du legge ut kort med enten bind, tampong eller menskopp (eller en kombinasjon) ut i fra lav eller høy flow, eller om man skal svømme (ingen bind!). Og bruker du menskoppen får du beholde kortet, fordi menskoppen er gjenbrukbar!

Like revolusjonerende som spillets mål i seg selv er spillets visuelle elementer. Mensen oppleves for mange som noe som skal skjules. For eksempel har feminister kritisert usynliggjøringen av blodet i reklamer for bind og tamponger, hvor det i stedet har blitt brukt en ‘steril’ blå væske som illustrasjon. The Period Game, derimot, omfavner det røde som fargetema, de bruker både enkle og mer detaljerte grafiske framstillinger av kvinnekroppen og ikke minst, det som kanskje topper kaka, er den veldig synlige livmor-modellen som plasseres i midten av spillbrettet. Den fylles med små fargede klinkekuler som symboliserer egg, og har som funksjon å avgjøre hvilket felt spilleren skal flytte til.

Spillet hylles som empowering for unge jenter fordi det fjerner stigma rundt menstruasjon og å lære om menstruasjon. Jeg tror også spillet har et unikt potensial i at det legger til rette for at unge lærer sammen med hverandre om mensen og kvinnekroppen, i stedet for å kun bli fortalt om mensen og kvinnekropp av foreldre, lærere eller helsesøster. Spillet kan åpne for mer samtale og refleksjon av de ulike opplevelsene og erfaringene av å få sin første mens, lære å bruke tampong eller å forstå den ikke-så-mystiske syklusen. 

Nå som spillet er lansert på Kickstarter, gjenstår det å nå det totale målet om $30,614 innen 7. mars.  La oss håpe at spillet blir en suksess og blir tilgjengelig også på norsk og andre språk!

 

Link til Kickstarter:

https://www.kickstarter.com/projects/periodgame/the-period-game?ref=646729&token=20cfb043

Link til videobeskrivelse av spillet: https://www.youtube.com/watch?time_continue=78&v=g8Iu5a8BLwU

Kilder:

https://www.red-dot.org/project/the-period-game-26491

https://www.periodgame.com/#intro

https://www.huffingtonpost.com/entry/this-period-board-game-is-smashing-the-stigma-of-menstruation_us_57d80fe8e4b09d7a687f9e44