Nyhet

Pene jenter til middag

Hørt om «puttemiddag»? Ikke jeg heller – før jeg flyttet til København.

Av Jenny Sandbakk| 6 oktober 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Pene jenter til middag
Her er det attraktivt utseende som avgjør, skriver Jenny. Illustrasjon: Elina Borg-Björnström
Pene jenter til middag

H

ar du noen gang invitert inn til et middagsselskap før? En vennemiddag? Familiemiddag? Middag for kollegaer? Ikke en særlig uvanlig ting å gjøre, tenker du sikkert. Men, har du noen gang invitert til et middagsselskap hvor du på forhånd har bestemt deg for at bare «de pene» skal få lov til å komme? Altså, invitert gjester på middag for utseendet deres sin skyld. Det høres fjollete og rart ut, ikke sant? Men dette er ramme alvor. Dette eksisterer som et seriøst opplegg. I Danmark.

Jeg flyttet nylig til København på utveksling og en dag på forelesning fortalte en medstudent om noe som var helt nytt for meg. Han snakket om de såkalte «puttemiddage». Umiddelbart kunne jeg ikke forstå hva denne litt merkverdige middagsbetegnelsen, i norskspråklige ører, skulle bety. Så fikk jeg da det hele forklart. «Putte» er rett og slett en betegnelse på de yngste elevene på «gymnasiet» (videregående, på norsk), altså de som nettopp har begynt i vg1.

«Puttemiddag»-konseptet går ut på at gutter i vg3 inviterer utvalgte vg1-jenter til et middagsarrangement. Nærmest som en slags opptaksfest til videregående. Kriteriene for middagsinvitasjonen? Nettopp som jeg skrev i innledninga: det er et attraktivt utseende som avgjør. Og dessuten skal du være gøy å feste med og du skal være «på».

Seksuell underkastelse. De siste ukene har de danske mediene satt søkelys på «puttemiddagene», og det har blitt fortalt om en rekke problematiske praksiser under disse middagsselskapene. Jentene serverer gutta under middagen og videre oppfordres de til å please gutta, i god gammel tradisjon altså, men virkelig på de drøyeste måter.

DR Nyheder skriver for eksempel om: «Piger, der skal slikke flødeskum af hinandens kroppe, åbne hinandens bh’er på tid og stikke agurker ned i halsen.» Er det for å vise takknemlighet over å ha blitt invitert? Er det for å tiltrekke seg nok oppmerksomhet fra «de kule gutta»? Mye handler om statusmarkering og popularitet, men også om det inngrodde mønsteret av femininitetens seksuelle underkastelse overfor maskulinitetens dominans.

Mangel på likestilling. Her kan det være mye som er med på å legge til rette for de særegne «puttemiddage»: Sexisme, et svært tvilsomt kvinnesyn, herskesyk maskulinitet, kvinnelig seksuell avmakt, mannssjåvinisme, det sosiale spillet om popularitet, makt og status.

«Puttemiddage» vekker assosiasjoner til andre liknende sexistisk baserte kulturer i Norge, for eksempel russetid eller bilfestivalen Gatebil, hvor unge kvinner skal vaske biler med størst mulig sensualitet og sexy utførelse.  

Men vi bør absolutt unngå å gjøre «puttemiddage» til noe snevert, isolert fra den store sammenhengen (storsamfunnet), på samme måte som vi ikke skal lure oss sjøl til å tro at russetida eller Gatebil er unike bobler i en ellers så likestilt samfunnsharmoni. «Puttemiddage» viser mest av alt fram en betydelig mangel på likestilling holdningsmessig.

Debatt. Den siste måneden har altså danske aviser skrevet en hel del om dette sexistiske og ydmykende middagsarrangement, «puttemiddag». Forskere omtaler fenomenet. Rektorer tar avstand og proklamerer sanksjoner.

Tidligere «puttemiddag»-deltagere har fortalt om sine opplevelser og om hvordan noen har angra på å ha takka ja til middagsinvitasjonen. Og så er det journalister som sprer ordet. Kanskje har det danske samfunnet omsider begynt å våkne. «Vi har ingen tal. Men jeg har 11 års kvalitative observationer. Det er ikke nyt, at der findes puttemiddage, men det er nyt, at vi debatterer det». Det sier Helle Rabøl Hansen, lektor ved Aarhus Universitet, til DR Nyheder.

La tradisjonen leve. Men. Mens kritiske røster endelig høres, finner vi også dem som er sterke forsvarere og ivrige tilhengere av «puttemiddage».

Jens (18) arrangerer i disse dager nettopp en «puttemiddag» og han er klinkende klar: «Tradisjonen må ikke dø». Han oppfatter ikke middagene som grenseoverskridende, han prøver heller å få fram at det bare er gøy å gå litt ut av sin egen komfortsone, at det viktigste er at folk har det gøy og at de [gutta] mener jo tross alt ikke noe vondt.

Det stinker litt av den samme sjargongen som den i norske russesangene, gjør det ikke? Jenter må da kunne ha humor nok til å synes at det er gøy å spille på sex for guttas vellyst, liksom. Særlig.

Maskulinitetens makt. Presset som legges på jenter under puttemiddag er uansett ikke til å komme utenom, samme hvor mye gutter som Jens sier at «de jo ikke mener noe vondt».

Her kan du høre en dansk jente fortelle om sexsjikane og «puttemiddag», om en kveld som for hennes del ikke ble en god opplevelse. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Kjøtt og pin up. Illustrasjon: Elina Borg-Björnström

Det er ingen tvil om at «puttemiddag» fortjener negative og kritiste reaksjoner. Jeg håper det blir første og siste gangen jeg skriver om «puttemiddage». Og jeg håper det blir siste gangen jeg må høre om middagssammenkomster som baserer seg på kvinner som nytelses- og underholdningsobjekter voktet over av det mannlige blikket.