Nyheter

Feministnytt

Høsten er her!

Av Elise Dybvig| 4 september 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Feministnytt
Filmen «BlackkKlansman» av Spike Lee går nå på kino, en grei påminnelse om at alle har et ansvar for å stå opp mot urett og engasjere seg. Pressebilde.
Feministnytt

D

a er vi offisielt i gang med høsten, og det begynner å skje ting i nyhetsbildet igjen. Vi begynner med 15 år gamle Seinab Sharrawe, som er Norges første modell med hijab på Oslo Runway. NRK har et fint intervju med henne, der hun blant annet sier: «Da jeg vokste opp var tanken på å bli modell selvfølgelig kul. Men for fem år siden hadde jeg aldri trodd det var mulig for noen som meg». 

Bilde: Oslo RunwayPhoto of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Heldigvis skjønner flere viktigheten av mangfold og representasjon i offentligheten, men det er bare å stå på og minne moteverdenen at det ikke lenger går an å kun prakke det samme gamle skjønnhetsidealet på oss. 

For det skal ikke så mye til. Det britiske bladet Cosmopolitan har denne måneden Tess Holliday på forsiden:

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Bladet har fått haugevis med kritikk for å oppfordre folk til å være usunne, og i den anledning har Virgie Tovar, forfatter av You have a right to remain fat, laget en oversikt for The Guardian med tittelen «How to avoid 10 forms of fatphobia».

Særlig punktet om selfies er gull: «Try documenting yourself at different angles. Remember you are photographing a special emotion or an important moment, and that you are trying to capture a two-dimensional image of a complex person».

Nei Obama, ikke bare ovenfra. 

Hva skal vi gjøre med mennene som trakasserer? Eller: Hva gjør vi når disse mennene vil inn i varmen igjen, og håper alt er glemt? Forfatter Roxane Gay har skrevet en bra tekst for The New York Times om komiker Louis C.K sitt forsøk på et comeback, og hva det forteller oss om premissene for rettferdighet. 

Hun skriver: 

We spend so little energy thinking about justice for victims and so much energy thinking about the men who perpetrate sexual harassment and violence. We worry about what will become of them in the wake of their mistakes. We don’t worry as much about those who have suffered at their hands. It is easier, for far too many people, to empathize with predators than it is to empathize with prey.

Anbefaler å lese hele teksten!  

via GIPHY

Terje Søviknes (FrP) er ute av regjeringen. Det ble kjent forrige uke. Samtidig kom nyheten om at riksadvokaten skal avgjøre gjenopptakelse i Søviknes-saken. Som NRK skriver: «Søviknes-saken ble offentlig kjent i 2001. Fremskrittspartiets nestleder Terje Søviknes innrømmet å ha hatt sex med en 16 år gammel jente på landsmøtet i ungdomspartiet året i forveien». Jenten hevdet at det som skjedde var ufrivillig fra hennes side, men saken ble henlagt som «intet straffbart forhold». 

Søviknes sin politiske rådgiver sier de to hendelsene - avgang som statsråd og gjenopptakelse av sak - har ingenting med hverandre å gjøre. 

via GIPHY

Den britiske radio- og tv-verten Jameela Jamil sine uttalelser om The Kardashians har tent en gnist på nettet. Sjekk ut hva hun sier nedenfor, og få gjerne med deg hele podkasten. 

Forfatteren Margit Sandemo har gått bort, 94 år gammel. Hun var virkelig en litterær dronning - Dagbladets Fredrik Wandrup har skrevet noen minneord her.

Likestiling handler om lik lønn for likt arbeid, om rett tll å delta i samfunnet på like premisser - og rett til gode, praktiske lommer i klærne. Noen har målt størrelsen på lommene funnet i herreklær versus dameklær, og tallenes tale sa det en alltid har visst selv: Lommer i kvinners tøy er omtrent bare til pynt. Like lommer NÅ.    

Ønsker alle en flott uke! 

via GIPHY