Feministnytt

Back to school-edition

Fikk du med deg alt som skjedde mens du lå på stranda?

Av Thea Loennechen|21 august 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Back to school-edition
Alltid greit å holde seg oppdatert. Bilde fra filmklassikeren Clueless.
Back to school-edition

I

slutten av juli viste norske Elle seg fra sin verste side, da de skulle svare på følgende spørsmål: «Hvorfor representerer ikke bloggerne deres mangfoldet i det norske samfunnet?». Svaret de ga var kort og brutalt: Vi representerer ikke hele det norske samfunnet, vi representerer Elle! Selv mener de at de misforstod spørsmålet, og at de trodde begrepet «mangfold» ikke innebar etnisitet eller kroppstype. Aktivist og blogger Camille Oneida reagerte med å starte en klovne-emoji-kampanje. Alle kan drite seg ut, men man kommer liksom ikke utenom at Norges største motemagasin ikke en gang har tenkt over at alle moteinteresserte i Norge ikke nødvendigvis er hvite, tynne kvinner, og at de ikke anerkjenner dette problemet.

via GIPHY

Det er mange meninger om hva vi kan og ikke kan ha på oss. En ny Zara-kolleksjon ble sluppet på sensommeren, hvor skaut er en gjenganger. Dana Manouchehri, generalsekretær i organisasjonen LIM, er ifølge NRK kritisk til at vestlige kvinner skal kle seg i det som i mange deler av verden representerer undertrykkelse av kvinner. Andre mener at skautrenden kan bidra til toleranse og forståelse, blant annet klesdesigner Elnaz Gargari, som vant en pris for sitt bachelorprosjekt om fremstilling av kvinner i media, både i øst og vest.

Diskusjonen åpner for mange viktige spørsmål. På hvilken måte bør vi tenke over hva plaggene vi kler på oss symboliserer, historisk og sosialt? 

På en litt annen arena viser det seg at vi fortsatt har en lang vei å gå. 19 år gamle Thea Engvik fikk utdelt en rådgivende brosjyre for jenter i førstegangstjenesten, og har med god grunn reagert på det tullete innholdet. ««Ikke ta guttene for seriøst, det er som regel bare tull som kommer ut av dem», «Finn en god uniform, ikke gå med de trangeste fordi at du føler ‘’du ser bedre ut’’ i dem.» og «husk å spise»» er bare noen av de utrolig nedlatende og undervurderende rådene fra forsvaret. Vi vet ikke om den som har skrevet det har bodd under en stein hele livet, men all ære til Thea som står opp mot gammeldagse holdninger mot jenter!

via GIPHY

I Argentina opplevde likestillingen et vondt nederlag, da senatet stemte ned forslaget om selvbestemt abort i de 14 første ukene av svangerskapet. I praksis betyr dette at abort kun er lovlig i tilfeller av voldtekt og når det er fare for kvinnens liv. The Guardian melder at 31 stemte for og 38 stemte mot, etter en 15 timers debatt, så det er helt klart et tema som splitter landet. Viktigst er likevel den åpenbare overvekten på ja-siden blant det argentinske folket (60%), og arbeidet til den fantastiske feministbevegelsen #niunamenos («ikke en kvinne mindre»). Gjennom hele valgnatten stod de i fronten for en stor demonstrasjon utenfor senatbygningen i Buenos Aires.

Mange tusen studenter begynte denne uken på universiteter og høgskoler landet over.  Ved Kunsthøgskolen i Oslo var trappene dekorert med krass kritikk av skolens dårlige håndtering av trakasseringssakene, og manglende feministiske- og postkoloniale perspektiver i undervisningen. Som svar valgte ledelsen å fjerne hele installasjonen, før de sendte ut en kryptisk fellesmail til studentene, hvor de lover at påstandene skal diskuteres i tiden fremover. Vi håper også studentene får bli med i samtalen, og at de fortsetter å si i fra om maktmisbruk!

I USA har en sak fra universitetsmiljøet gitt #metoo-kampanjen en ny dimensjon. Ved New York University skal den anerkjente kvinnelige professoren Avital Ronell ha trakassert en mannlig student over flere år, både fysisk og verbalt. Saken førte videre til at en rekke andre professorer, blant annet den profilerte akademikeren innen feministisk teori, Judith Butler, skrev et brev til forsvar for sin kollega, og "hennes internasjonale rang og rykte". Ikke bare et eksempel på arrogansen som kan følge med makt, men også det store problemet enkelte har med å anerkjenne menn som ofre for maktmisbruk. 

Så litt bedre nyheter: rekordmange kvinner og LHBT-personer stiller til valg i USA! I begynnelsen av august sparket de i gang det amerikanske primærvalget, og 183 kvinner stiller til valg. I et land hvor alt annet enn menn er grovt underrepresentert blant de folkevalgte, ser det nå litt mer lovende ut. Alexandra Chandler kan bli den første folkevalgte transpersonen, og Sharice Davids den første urinvånerkvinnen. Generelt viser en undersøkelse at det er over 400 LHBT-kandidater ved valget i november. 400 tomler opp!

via GIPHY

Kvinneprestasjoner dominerte også årets Amandapris, da den ble delt ut nå på tampen av sommeren. Iram Haq vant fortjent både beste regi, manus og film for sin fantastiske selvbiografiske «Hva vil folk si». Da Haq var 14 brøyt hun med den hun opplevde som sosial kontroll fra familien, og det å lage denne filmen har betydd mye for henne, og sannsynligvis for mange andre. Nykommer Andrea Berntzen vant prisen beste kvinnelige skuespiller, og Solveig Koløen Birkeland beste kvinnelige birolle, begge i Poppes «Utøya». Dyktige Sofie Haugan vant også veldig fortjent, med sin sterke dokumentariske fortelling om hennes narkomane far, Røverdatter. Gratulerer alle sammen!

via GIPHY

Skuespiller Sandra Oh, som for tiden er glimrende i serien Killing Eve, satte seg nylig ned med skuespiller Sarah Paulson og snakket om forholdene for kvinnelige skuespillere. "I know that I have had deep bonds with a lot of female creators. I also think that because those are the women who gave me the opportunity", sa Oh til Variety. Hele sammtalen kan du lese her. 

16. august fylte Madonna 60 år, og vi kan ikke annet enn å feire et feministisk og musikalsk ikon, som fortsetter å være aktuell og alltid trosser aldersstereotypier. En annen dronning ble hyllet den samme uken, da det ble meldt at Aretha Franklin hadde gått bort. I likhet med Madonna lot hun seg aldri definere, hverken som sanger eller kvinne.

via GIPHY