Nyhet

Feministnytt

En aldri så liten sommerspesial.

Av Redaksjonen| 3 juli 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Feministnytt
Evige reruns av TV-serien «Broad City» passer forresten bra når det er sommer. Bilde: Screenshot fra serien
Feministnytt

E

ndelig sommerferie, endelig tid for å børste støv av feministiske klassikere og forstå Judith Butler en gang for alle. Uansett hvordan du tilbringer sommerdagene, håper vi du får slappet av og kanskje finner ut nye ting om deg selv og verdenen rundt deg. 

Her gir vi deg en velfortjent pause med stort og smått på feministfronten! 

Alexandria Ocasio-Cortez. Merk deg navnet. I demokratenes nominasjonsvalg i New York ble den 28 år gamle sosialisten valgets store vinner. Donald Trumps tid som amerikansk president har allerede inspirert kvinner og minoriteter til å stille til valg som aldri før. Dette lover godt. 

40.000 gikk i årets Pride-parade i Oslo, mens 250.000 så på. Det er utrolig fine tall. Langt mindre fint er denne NRK-saken om at norsk ungdom lærer bare om heterosex på skolen. Eldgamle naturfagbøker formidler per i dag ingenting om skeiv sex. Kom igjen, gi oss nye, oppdaterte læreverk. 

via GIPHY

For å forklare lønnsforskjellene mellom menn og kvinner, vil mange si at kvinner ikke er like flinke som menn til å be om mer i lønn. Tull, sier Harvard Business Review. Kvinner ber like mye som menn, men sjansen for å få gjennomslag er rett og slett mindre hvis du er kvinne. Thank you Harvard: tiden er over for å legge skylden for manglende likestilling på sjenerte kvinner. 

via GIPHY

VM i Russland har utløst et kvinnehatende moralpoliti, skriver Aftenposten. Menn jakter på materiale av russiske kvinner som flørter med utenlandske fotballsupportere og fordømmer dem. Koblingen mellom fotball, nasjonalisme og kjønn er dypt, dypt problematisk. 

via GIPHY

Kvinnestemmen har blitt mørkere. Det viser ny forskning fra Australia. Toneleiet til kvinner på 1940- og 50-tallet lå betraktelig høyere enn der det ligger i dag. BBC har skrevet en fascinerende artikkel om studien, som også går inn på om endringen skyldes kvinners inngang i arbeidslivet og offentligheten, der en mørk stemme signaliserer mannlig autoritet. Hvor bevisst er du på toneleiet ditt når du selv snakker, og varierer du det avhnegig av hvem du snakker med? 

I Saudi-Arabia har kvinner enelig fått lov til å sette seg i førersetet, men fremdeles er flere kvinnrettsaktivister i fengsel. Teorien er at fengslingen skal signalisere at positive endringer for kvinner kommer uavhengig av aktivisme. Vi venter med heiaropene.  

via GIPHY

Modige «Nora» forteller i denne saken i NRK om hvordan hun ble tvunget til å gå på koranskole i Somalia. Her gir hun alle dem som har vært i samme situasjon et ansikt og en stemme. Det er vår oppgave å lytte, og sette oss inn i hvordan vi kan hjelpe.  

Blir det Nobels fredpris til metoo-bevegelsen? Den er ihvertfall nominert.

Reiser du på metroen i Paris, er sjansen stor for at du vil bli nødt til å orientere deg etter navnene på kjente menn. Nå, når to nye stasjoner skal bygges ut på linjene, arbeider franske feminister for at stoppestedene skal bli oppkalt etter kvinner. Kanskje er det motstandshelt Lucie Aubrac eller sangerne Nina Simone og Barbara som kommer til å gjøre metroen et hakk mindre mannetung fremover.  

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.«Glad jeg sto imot presset om å være naturlig» skrev «Bloggerne»-profil Stina Bakken nylig på bloggen sin. Selv om uttalelsen klarer å være både hårreisende og fantastisk morsom, er den bare nok et bevis på at vi trenger en skikkelig revolusjon på skjønnhetsfronten. Den siste utgaven av britiske Vogue går i den klassiske dameblad-fellen der én sak er dedikert til en italiensk modell som ble marxist og feminist og snudde opp-ned på ideen om at kvinners verdi ligger i utseendet, for så å anbefale noen sider lenger bak at du bør begynne med injeksjoner i huden når du nærmer deg 30. Stopp verden, dette går ikke.  

via GIPHY

I VG skriver kroppsaktivist Carina E. Carlsen bra om hvorfor TV2 bør droppe Kardashian-serien «Revenge Body». «Jeg har til gode å se et program som tar dypdykk i noens mentale helse, og jobber med å bedre kroppsbildet. Hovedfokuset ligger på å slanke vedkommende, og glorifiserer slanking, som om det er løsningen på alt». Håper TV2 lytter. 

Har du ikke fått sett storfilmen Ocean's 8 enda, gir denne artikkelen fra nettstedet Media Diversified deg noen gode grunner til å komme deg på kino: «As a brown woman, there was an inexplicable triumphant feeling to see women of colour allowed to exist in a mainstream Hollywood film without violence and trauma inflicted upon their bodies.» Ja til flere slike filmer! 

via GIPHY

Verdt å merke seg: 

Grunnlegger av Everyday Sexism-prosjektet, Laura Bates, tipser om 5 bra bøker om hvordan vi kan oppnå likestilling. 

Er du i London i sommer kan du få med deg både en utstilling om kunstneren Frida Kahlo og filminstituttets visninger av Agnès Varda sine filmer. 

Gå ikke glipp av NRK sin sak om et av de mørkeste kapitlene i Norges historie, nemlig fornorskningen av samer. 

Til høsten kommer journalist Rebecca Traister med ny bok om hvordan kvinners sinne kan forandre verden. Samtidig skrives det mye om hvor ødeleggende det hvite, mannlige raseriet er. I denne lange, superinteressante saken for The Cut viser Traister sammenhengen mellom politikk, sinne og kjønn. 

Vi er bittelitt besatt av Netflix-serien Queer Eye. Heldigvis finnes det plenty sjarmerende, varmt og autentisk ekstrainnhold på YouTube. Som denne videoen, der Jonathan stalker the Fab Five på Instagram. 

Ønsker alle verdens beste sommer!

via GIPHY