Nyheter

Feministnytt

Tross gode nyheter fra Irland, er kampen for abortrettigheter langt fra over.

Av Thea Loennechen| 2 juni 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Feministnytt
Først Ghostbusters, så Dr Who, nå Ocean's 8?? Jepp, vi gleder oss til denne filmen har premiere!
Feministnytt

I

rland har opplevd en bølge av progressive endringer de siste årene, fra legalisering av ekteskap mellom homofile i 2015, til fredagens overveldende seier over det 157 år gamle abortforbudet i landet. Med 66,4 % ja-stemmer mot 33,6 % nei-stemmer, kunne folket endelig juble i gatene!

via GIPHY

Ekstra flott at det denne uken var 40 år siden selvbestemt abort ble en realitet i Norge: tusen takk til alle som har kjempet. 

Mens vi gratulerer irene med seieren, gjenstår nye kamper for selvbestemt abort. For i store deler av verden lider kvinner fremdeles under anti-abortpropaganda, restriksjoner og kutt i midler til trygg abort. I land som Malta, Chile, Brasil, Polen og Kongo, for å nevne noen, står forbudet mot abort fremdeles sterkt, på tross av gode nyheter fra International Planned Parenthood Federation. De melder nemlig at tallene på antall døde som følge av abort er mer enn halvert de siste ti årene. Ifølge organisasjonen, som forøvrig ble rammet av Trumps avgjørelse om å forby amerikanske midler til organisasjoner som informerer om eller utfører abort, er legalisering en av årsakene til færre dødsfall.

Skandinaviske tilstander er ganske dystre for tiden, hva angår toleranse og religionsfrihet. I følge det svenske valgbarometeret ligger innvandringsmotstanderne i partiet Sverigedemokraterna alarmerende godt an før valget i september, med 71 mandater i skrivende stund. I Danmark trykket Berlingske tidende utlendings- og integreringsministerens kommentar om at danske muslimer er en trussel for samfunnet under ramadan, fordi de faster i arbeidstiden. Tekstens totale mangel på fotfeste i virkeligheten, og konkrete eksempler, er til å rødme av. På vårt eget storting behandles for tiden lovforslaget om forbud mot niqab og burka i skolen, med sannsynlig flertall for et forbud. Vil vi virkelig leve i et samfunn hvor majoritetsbefolkningen begår symbolpolitikk på vegne av minoritetsbefolkningen, uten at kvinnene det rammer får et eneste ord med i laget?

via GIPHY

Hollywood-produsenten Harvey Weinstein var denne uka neste mann ut i oppgjøret med overgrep og trakassering i filmbransjen, og ting ser ikke lyst ut for ham i forkant av rettsaken. Fokuset i media har i stor grad vært rettet mot de modige ofrene, blant annet Rose McGowan og Asia Argento, som holdt en fantastisk tale under Cannes-festivalen. Samtidig har et nytt navn blitt knyttet til #metoo-bevegelsen, den tidligere så respekterte Morgan Freeman.

Skuespillerens utsagn i etterkant av anklager om trakassering og upassende oppførsel, er nok et alvorlig eksempel på at budskapet ikke har sunket helt inn hos alle. Ifølge Freeman selv må hans kommentarer på kvinnelige kollegaers kropper og tydelige seksuelle tilnærmelser, forstås som malplassert humor, og derfor skilles fra andre typer overgrep mot kvinner i filmbransjen. Minner mistenkelig om mannlig ansvarsfraskrivelse.

via GIPHY

Filmåret 2017 hadde tilsynelatende stort fokus på LHBT-tematikk, med suksess for Call me by your name, og Oscar-statuett til En fantastisk kvinne. Men i følge organisasjonen GLAAD har representasjonen av LHBT-karakterer i Hollywood-filmer vært alt for dårlig, med kun 12,8 prosent. Rapporten fra GLAAD viser blant annet at homofile menn representeres over dobbelt så mye som lesbiske kvinner, og dersom en LHBT-karakter faktisk var representert, skjedde det over noen få minutter.

Her hjemme åpnet Norsk litteraturfestival dørene 29. mai, med et spennende og viktig program. På plakaten i år står navnene til noen av våre dyktigste forfattere og samfunnsstemmer, blant annet Nora Mehsen, Beate Grimsrud, Veronica Salinas, Helga Flatland, og Olaug Nilsen. De ulike tematikkene i arrangementsplanen er virkelig verdt å få med seg, blant annet samtalen ”Feminisme i ny skandinavisk poesi”, paneldiskusjonen ”Er #Metoo en revolusjon?”, samtalen med Gleden med skjeden-forfatterne, og temasamtalen ”Kvinner i Islam”. Vi applauderer årets arrangører for et fantastisk program – har du tatt turen, eller skal få med deg noe i dag – vi er bittelitt misunnelige.

via GIPHY

Ha en strålende helg!