Påske

Feministisk påskekrim!

Kvinnekroppen er ingen rekvisitt for å spice opp trege krimplot. På tide å etterforske verden fra kvinners perspektiv.

Av Redaksjonen|29 mars 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Feministisk påskekrim!
Påske betyr sjokolade, krim, lesing og turgåing. Med en feministisk vri blir det hele enda bedre. Bilde: Unsplash.
Feministisk påskekrim!

T

idligere i år ble The Staunch Book Prize opprettet. Prisen skal deles ut til thrillere der ingen kvinne blir «slått, voldtatt eller myrdet». Et tiltak som skal bevisstgjøre om hvor normalisert vold mot kvinner er i enkelte sjangre, der en voldtekt her og et drap der skildres uten særlig interesse for verken ofrene eller mekanismene som ligger bak. Men å fjerne vold mot kvinner fra krimsjangeren i seg selv har liten hensikt, så lenge volden fortsetter der ute. Målet må heller være å tenke grundig gjennom hvordan en kan representere sexisme satt i system, på en slik måte der døde kvinnekropper er noe mer enn et praktisk handlingsgrep.

Her har vi samlet fem TV-serier som gir deg påskens krimdose, men fra et perspektiv som aldri mister kvinners utsatte stilling av syne. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Sella Blómkvist (Viaplay)

Islandske krimserie. Stella Blómkvist er en nådeløs advokat som helst graver i kriminalsaker hvor mektige menn er involvert. Hun gjør noe av det farligste kvinner kan gjøre, selv i såkalte likestilte demokratier. Bøkene serien er basert på er kjent for realistiske skildringer av politiske institusjoner på Island. Dette er nordic noir i et av verdens vakreste naturlandskap. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Happy Valley (Netflix)

En veldig britisk serie på den ene siden, sosialrealistisk og fri for klisjeer, men på den andre siden nytenkende: den kvinnelige hovedrollen får boltre seg fritt og kompromissløst. Evnen til å formidle politikvinnen Catherines hjerteskjærende traume, og livet på utsiden av det britiske samfunnet gjør Happy Valley både spennende, fin og skikkelig morsom. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Collateral (Netflix)

Britisk miniserie med Carey Mulligan i hovedrollen som detektiv Kip Glaspie. Tidligere har en sett en trend der kvinnelige hovedkarakterer som styrer handlingen må gis superspesielle egenskaper, for å liksom understreke hennes rett til å være hovedperson. Det fine med Collateral er hvordan Glaspie er en dyktig, medmenneskelig detektiv som enkelt og greit gjør jobben sin. For i dagens England er det mye hat, fremmedfrykt og korrupsjon på gang. Stram regi og underholdende dialog gjør dette til en vinner. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Top of the Lake (HBO Nordic)

Andre sesong, som vises denne påsken, klarer dessverre ikke å leve opp til første sesongs elektriske utlevering av et råttent patriarki. Derfor! Har du ikke sett første sesong, har du flerfoldige grunner til å gjøre nettopp det (og heller droppe andre sesong). Elise har tidligere skrevet om serien og dens tematisering av voldtektskultur: med Jane Campion på regi er serien et glimrende eksempel på hvordon slitte stereotypier kan gjenskapes og aktualiseres i feministisk drakt. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Broadchurch 

Sesong tre gjør noe så unikt som å basere hele handlingsforløpet på etterforskningen av en voldtekt. Der andre serier lar en voldtekt være en liten bit i et stort spill, sørger Broadchurch for en gjennomgang av hvordan vi forholder oss til, lever med og jobber mot seksualiert vold. Iscenesettelsen i det lille engelske lokalsamfunnet sørger for at spenningen kan ta hold på alle plan: hvem tier, og hvem taler sannheten? Hvilke mørketall finnes der ute, klare til å komme fram først når noen tar kvinners opplevelser på alvor? 

 

Noen titler vi har glemt? Har du tips til bøker, filmer eller serier som også kombinerer det feministiske med det kriminelle? Let us know! Vi er også veldig klar over at denne listen inneholder kun hvite kvinnelige detektiver og politiinspektører. Hvilke har vi oversett? Og kjære TV-folk: vi ønsker oss mye mer variasjon blant dem som etterforsker på skjermen.