Nyheter

Feministnytt

Hold deg oppdater på likestillingen (alternativt fraværet av den).

Av Redaksjonen|23 mars 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Feministnytt
Hvordan vil et byrom se ut uten retusjert reklame? Bilde: Unsplash.

E

n kvinne fra Nigeria gikk til norsk politi med navnene til tre bakmenn. I to år ble hun tvunget til å selge sex i Norge. Saken ble henlagt, og denne uken møtte hun den norske stat i Oslo tingrett. Kvinnen har saksøkt staten for å bli i Norge, men en time etter retten ble hevet, ble hun arrestert av politiet. NRK skriver at før dommen faller, vil staten sende henne til Nigeria. En rystende sak på alle måter, som viser at Norge gjør en elendig jobb med å beskytte og ivareta ofre for menneskehandel.  

Det er noe på gang i Spania for tiden. Etter en 8.mars-markering med demonstrasjoner i 120 byer, er landet preget av en feministisk oppvåkning. For et bilde på hva som skjer og hvorfor, kan du lese denne kommentaren til Einar Hagvaag i Dagbaldet.

Da er det bevist: kvinners kropper tåler ekstrem belastning minst like bra som menn, skriver NRK. I en studie utført av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) kommer det nemlig frem at der menn mister muskelmasse, mister kvinner fettmasse. Hilde Teien, forsker ved FFI, sier til NRK at disse funnene gjør det vanskelig å hevde at menn har større fysisk kapasitet enn kvinner. Tullete liksom-forklaringer på hvorfor kvinner ikke hører hjemme i forsvaret er forhåpentligvis nå historie. 

via GIPHY

Kleskjeden Bik Bok stakk av med årets Gullbarbie. Hvert år kårer ungdomsorganisasjonen Press den aktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst. Denne gangen var ikke ungdommen i tvil: av 18.500 stemmer, gikk 65% av disse til Bik Bok. Klar beskjed om at klesskjeden fronter et usunt kroppsideal. Når reklamene for årets bademote rulles ut, håper vi å se at bransjen i hvert fall prøver å ta innover seg at verden består av ulike, men like verdifulle kropper. For dette begynner å bli kjedelig.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Men vent! Nå skjer det faktisk noe! Oslo bystyre vedtok denne uken et forbud mot retusjert reklame. Flere andre byer har tatt et lignende grep, og nå håper vi bare at resten av landet følger etter. 

via GIPHY

Kvinner må stå lengre i toalett-kø enn menn, viser en ny studie. Egentlig ingen overraskelse, men en sak i den britiske avisen The Guardian tar opp hvordan denne manglende likestillingen er et resultat av århundrer med arkitektur først og fremst innordnet menn. Derfor vil det i offisielle bygg – rådhus, universiteter – ofte være stor ulikhet i hvor toalettene er plassert. Studien ønsker å se på hvordan også utformingen av toalettene kan være med på å skape likestilling og effektivitet i køen. Men hva med bedre unisex-toaletter, punktum? 

Cynthia Nixon, kjent som Miranda i TV-serien Sex and the City, stiller til valg som guvernør i New York. Demokratenes nominasjonsvalg er i september, hvor hun vil kjempe mot nåværende guvernør, Andrew Coumo. I seg selv temmelig kult, men like gøy er responsen: 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Illustrasjon fra The New Yorker. 

Og når en først er inne på Miranda og Sex and the City, anbefales denne saken fra magasinet Dazed and Confused, som spør: When did it become cool to be Miranda?

via GIPHY

I et nylig intervju med magasinet Cosmopolitan snakker rapperen Cardi B om hvordan hun opplever at Me Too-bevegelsen enda ikke har nådd Hip Hop-sjangeren, og at flere høytstående menn som støtter bevegelsen er mer redde enn de er «woke». Intervjuet har satt i gang en liten debatt om hvordan kvinner blir behandlet i musikkindustrien, særlig i musikkvideoer hvis tematikk og fremstilling er av en seksuell karakter. Disse to synene går igjen:   

«Marielle Franco ble skutt ned og drept, kun 38 år gammel. Hun var svart, feminist, kvinne og lokalpolitiker. Hun føyer seg inn i en vedvarende og dyster statistikk i Brasil hvor de svarte, kvinner, LHBT, og organiserte på venstresiden er de som er mest utsatt for vold, drap og fengsling», skriver Ingrid Fadnes i Agenda Magasin. Denne saken er det viktig å være oppdatert på – som Fadnes påpeker: «Drapet på Franco kan være dråpen som får begeret til å flyte over i Brasil. Drapet kan sette vold og kriminalisering av den svarte befolkningen på agendaen. Det kan hende drapet kan samle opposisjonen mot den sittende regjeringen fram mot valget i oktober».

USA har hatt Saudi-Arabia på besøk. Her koser de seg under lunsjen:  

Ha en flott og opplyst helg!

via GIPHY