Nyhet

Slik blir vi kvitt kroppspresset

Nytt år, helt ny podkast om feminisme, kultur og samfunn.

Av Habon Beegsi og Elise Dybvig| 7 februar 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Slik blir vi kvitt kroppspresset
Hvem fortjener årets Gullbarbie? Fra 12. februar kan du stemme på aktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst. Bilde: Gullbarbie (Press) og Untitled (Barbara Kruger)
Slik blir vi kvitt kroppspresset

D

a vi litt før jul bestemte oss for å lage podkast, var det ingen tvil om hva som skulle være tema for første episode: kropp og kroppspress. Vi var så heldige å få med oss kroppspositivist Carina Elisabeth Carlsen og Press-leder Øystein Kvalø, som i episoden bidrar med sine perspektiver på hvordan kroppspress kan bekjempes - både individuelt og på et samfunnsplan. Hele episoden kan du høre her, eller følg linken til iTunes:

Hvordan fungerer kroppspress?

Kroppspress gjør at vi ser oss selv utenfra. Standarden skapes av reklamen, mediene, bloggerne. Drømmekroppen blir presentert som nøkkelen til et godt, misunnelsesverdig liv. Å selge den glamorøse livsstilen som visstnok følger med drømmekroppen, er nøkkelen til unges usikkerhet og kjøpekraft. 

I forrige uke trakk Ulrikke Falch nominasjonen sin til Vixen Influencer Awards, og skrev et innlegg på NRK Ytring  om hvorfor. Hun mente at flere av de nominerte fremmet et usunt utseendefokus. Sophie Elise Isachsen kom med et motsvar, der hun tolket Falch sitt innlegg som et angrep på hennes person. 

Diskusjonen har åpnet for å se litt nærmere på hvem som egentlig er ansvarlig. Er det riktig av enkelte bloggere å promotere kosmetiske inngrep, når de leses av veldig unge jenter? 

Hva er kroppspositivisme?

Samtalen om kroppspress handler ofte om individuelle løsninger: ikke vær så påvirkelig, slett kontoen din, bli glad i den du er. I podkast-episoden påpeker Carina Elisabeth Carlsen at det å bli glad i seg selv, er allikevel en viktig og riktig begynnelse. Nylig hadde hun en kronikk i VG sammen med Camilla Lorentzen, hvor hun forklarte hva kroppspositivsime innebærer: 

Vi ser også at livsstilsendring ofte blir satt i sammenheng med vekt. Dette strider imot den opprinnelige «body positive movement», hvor livsstilsendring i stor grad ligger i å pleie sin egen mentale helse, på et slikt vis at man slutter å være så opptatt av kroppen. Målet bør heller være å se hvilke kvaliteter man har som menneske.

Carlsens egen Instagram, @fetmenfattet, er et godt sted å starte for bevisstgjøring rundt hvordan samfunn og populærkultur påvirker forholdet vårt til kropp, og hva vi selv kan gjøre for å fri oss fra forvetningene om å se ut på en bestemt måte.  

Så til spørsmålet: finnes det måter en kan gi klar beskjed om at det er reklame- og mediebransjen, ikke ungdommen, som må endre seg?

Gjennom sin Gullbarbie-pris viser Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon, hvordan ungdom kan holde kommersielle aktører ansvarlig for kampanjer og innhold som fører til økt kroppspress. Hvert år kåres den som «er best på å få ungdom til å føle seg verst». I podkasten forteller leder Øystein Kvalø at de aldri har fått inn så mange nominasjoner som til årets Gullbarbie. 

I en kronikk i Aftenposten i sommer definerte Kvalø kroppspress slik:

«Unødvendig seksualisering, ensidige idealer og gamle kjønnsroller presser seg inn i hverdagen til ungdom uansett hvor man måtte befinne seg. Alt dette med et ønske om å tjene penger. Resultatet er ungdommer som er misfornøyde med eget utseende, liv eller egen oppførsel.»

12. februar slippes årets nominerte. Er du i Oslo kan du ta turen til Kulturhuset denne datoen, og delta på frokostseminar og paneldebatt. Du kan også gå inn på kampanjesiden her for å finne ut mer, og fra den 12. kan du altså være med på å stemme fram vinneren. 

Hvilke bøker tematiserer kropp på en bra måte?

Ofte når kropp skal diskuteres, er det så visuelt, så kroppslig, at en ender opp med å bekrefte kroppens dominerende rolle i livet snarere enn å minske den. Defor anbefaler Habon bøkene Hunger av Roxane Gay og Anorektisk av Ingeborg Senneset, og har skrevet om hvordan de behandler tematikken. I tillegg er det verdt å ta en kikk på Fat is a feminist issue av Susie Orbach, og Shrill: Notes from a Loud Woman av Lindy West.

Første episode kan du altså lytte til øverst i saken, eller du kan laste den ned på iTunes. Tips - til gjester, tema eller generelle innspill - tar vi veldig gjerne i mot!