Women's March

Den kontroversielle luen

Pussyhats: et nyttig samlende symbol eller ekskluderende verktøy?

Av Miriam Natvig|28 januar 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Den kontroversielle luen
Women's March markeringen forrige helg var full av slagord, sinte mennesker, morsomme skilt – og rosa luer med katteører, også kjent som pussyhats. Foto: Vlad Tchompalov

F

orrige helg tok kvinner over hele verden til gatene for andre gang etter at Donald Trump ble president i USA. Women’s March begynte som en massemønstring av amerikanere som ville vise at Trump med sin pussy-grabbing, undergraving av reproduktive rettigheter og anti-transpolitikk ikke representerte dem. 

Markeringen var full av slagord, sinte mennesker, morsomme skilt – og rosa luer med katteører, også kjent som pussyhats. Av alle slagordene og symbolene som ble brukt er det lua som har skapt mest debatt. Er luene et nyttig samlende symbol, eller et ekskluderende verktøy?

En måte å vise solidaritet og motstand

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor noen tenkte at litt ”pussy pride” var på sin plass etter Trumps inntreden i Det hvite hus. Han har plassert seg sammen med religiøse kristenkonservative mot abort, tatt steg mot et forbud mot militærtjeneste for transfolk og begynt å sabotere Obama-regjeringens helseforsikringsreform. For ikke å snakke om en rekke rasistiske og sexistiske utsagn, og starten på en mer eller mindre umenneskelig immigrasjonspolitikk – så selvfølgelig vil vi vise motstand! Og hva er vel et bedre symbol enn vaginaen, som Trump føler at han kan grabbe når han vil og samtidig bestemme over med anti-abortpolitikken sin?

Dette var tanken bak The Pussyhat Project, som ble startet av to strikkeentusiaster fra Los Angeles. De ville de-stigmatisere ordet pussy, ta avstand fra Trump og hans mange nedsettende kommentarer om kvinner, og samtidig signalisere solidaritet. Å vise solidaritet har imidlertid blitt mer enn bare litt problematisk i dagens politiske klima. For hva betyr det å vise solidaritet? Eller for å stille spørsmålet på en litt annen måte, er det nok å gå med rosa lue hvis du virkelig er uenig med Trump?

Feel-good feminisme

Motstandere av pussyhats mener svaret er nei. I tiden etter at Trump ble valgt poppet nemlig flere symboler opp her og der. Not-my-president-klistremerker, sikkerhetsnåler og rosa luer, forskjellige måter å vise at alt det som skjer i politikken ikke skjer fordi du er enig. Eller som sikkerhetsnålbevegelsen sier, nåla symboliserer at mennesker med marginaliserte identiteter vil få støtte av deg hvis de blir angrepet. På samme måte viser pussylua ifølge grunnleggerne av prosjektet at du støtter kvinners rettigheter: på hjemmesiden sin skriver de at hvem som helst kan bruke lua, så lenge du er feminist! 

Men blir man feminist av å ta på seg en rosa lue? Selvfølgelig ikke, og det er grunnen til at mange har tatt avstand fra The Pussyhat Project. For selv om det kanskje ser kult ut på bilder, eller som grunnleggerne sier, det skaper et “sterkt visuelt uttrykk for solidaritet,” er det mye pussyhatene ikke oppnår – og hvis det som står øverst på din feministiske agenda er å skape et sterk visuelt uttrykk for feminismen din, så burde du kanskje revurdere litt? 

Mange av pussyhat-tilhengerne kritiseres for å være såkalte ”White Feminists”. Dette er feminister som blir sinna når Trump klår på en annen hvit dame, men som ikke bryr seg når han kutter finansieringen til helsehjelp for marginaliserte kvinner. Det er også de som ikke forstår eller ikke vil forstå at det var mye å demonstrere mot også før Trump ble valgt til president. Det er også blitt kaldt feel-good feminism – alle de som strikker en lue, møter opp til Women’s March og så føler at de har gjort sitt for en bedre verden. 

Kunnskapsløshet i aksjon  

Motstanderne av lua fikk virkelig nok da et bilde av en Harriet Tubman-statue med pussyhat spredde seg på sosiale media. Harriet Tubman var en svart amerikaner som ble født som slave, men som klarte og rømme og deretter brukte resten av livet sitt på å frigjøre andre slaver og kjempe for svartes rettigheter og kvinners rettigheter.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Tubman ville nok kjempet for kvinners rettigheter også i dag, men flere tviler på at hun ville båret den rosa lua med stolthet. Hun risikerte livet sitt rutinemessig for å redde andre, mens mange av kvinnene i pussyhats ikke vil risikere noe som helst for å kjempe for andre enn seg selv. Ironisk nok har dette skapt en debatt hvor hvite kvinner atter en gang avfeier svarte kvinners tanker om en viktig del av deres egen historie.

I tillegg til kunnskapsløshet mener noen at lua også har blitt et symbol på noe annet, nemlig en feminisme som bare har rom for en type kvinner, også kalt trans-ekskluderende feminisme. Lua har form som en rosa vagina, men ikke alle vaginaer er rosa og ikke alle kvinner har en vagina, og selv om grunnleggerne av The Pussyhat Project hevder at intensjonen ikke var å ekskludere, kan man jo spørre seg om symbolet hadde blitt et annet hvis målet var å inkludere. 

Hvis det er noe å lære av kontroversen, så er det kanskje at et symbol ikke er noe særlig verdt uten handlinger som backer det opp – og at i pussyluas tilfelle har det vært alt for få slike.