Verden

Frihetsforkjemperen Ahed

16 år gamle Ahed Tamimi skal ikke lenger være en usynlig heltinne.

Av Jenny Sandbakk|10 januar 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Frihetsforkjemperen Ahed
Tamimi er del av den andre generasjonen palestinere som opplever israelsk okkupasjon. Foto: Issam Rimawi
Frihetsforkjemperen Ahed

A

hed Tamimi er ikke helt som de fleste tenåringer. Siden hun var tolv år gammel har hun stått i frontlinjen i kampen for palestinsk frigjøring fra israelsk okkupasjon. Dét har nå ført henne i israelske myndigheters arrest. 

Ung frihetsforkjemper

Tamimi kommer fra en familie av pro-palestinske aktivister. Hun og familien bor i landsbyen Nabi Saleh, som er del av den okkuperte Vestbredden hvor palestinere lever under styre og kontroll av israelsk militær. Tamimi er del av den andre generasjonen palestinere som opplever israelsk okkupasjon.

Like før jul i fjor, 19. desember, ble hun arrestert av israelske myndigheter. Arrestasjonen var en konsekvens av at Tamimi fire dager tidligere hadde slått og sparket to israelske soldater som hadde stilt seg opp utenfor hennes families hjem. Hendelsen ble filmet og delt på sosiale medier av Tamimis mor. Like i forkant hadde israelske soldater skutt hennes 14 år gamle fetter. Såpass alvorlig var det at han ble lagt i kunstig koma. Tamimi har helt siden hun var tolv stått opp mot nettopp slik voldelig fremferd fra en undertrykkende israelsk okkupasjon.

Madeleine Schultz, journalist og grunnleggeren av Under Arbeid, har skrevet om Tamimi i nettmagasinet Agenda Magasin og forteller om én av hendelsene hvor den palestinske tenåringen viser liten frykt og stort mot: «Bildet av den (da) 14 år gamle jenta som biter en voksen, israelsk soldat gikk verden rundt for et par år siden. Soldaten hadde satt seg oppå hennes to år yngre bror mens han ble holdt nede med makt.»

Symbolsk straff

Tiltalene mot Tamimi fra israelske myndigheter teller hele tolv stykker og er basert på hennes handlinger av motstand mot undertrykkelse av palestinske mennesker, blant annet kasting av stein og fysiske konfrontasjoner med israelske soldater.

Tamimis far har uttalt til Al Jazeera English, tilhørende det arabiske mediehuset og TV-kanalen Al Jazeera, at han er svært bekymret for datteren sin, som nå er som han sier «…in the hands of people who don't even see Palestinians as full human beings.»

Faren mener arrestasjonen av datteren dessuten er symbolsk; å arrestere unge palestinere som yter motstand, blir en måte å presse palestinske aktivistfamilier til å føye seg etter okkupasjonens vilje. Til å temme, og skremme andre potensielle unge palestinere fra å gjøre opprør mot israelsk styre på okkupert område.  

En usynlig heltinne

«Ahed Tamimi kunne vært 2017s Malala, men det ble hun ikke. I norsk media er de eneste sakene om henne små notiser som er klippet og limet fra NTB.», oppsummerer Schultz.

Schultz har flere interessante svar på vestens ignoranse overfor Tamimis frihetskamp. Tamimi har for det første gjort seg til spiller i en sak som er sterkt politisk ladet. Israel er en stormaktens venn som det kan være vanskelig å sette seg imot – denne posisjonen ble nylig understreket da USAs president Trump erklærte Jerusalem til Israels hovedstad.

En annen årsak som lar den helt fullverdige og hengivne støtten fra Vesten vente på seg: Tamimi representerer ikke «den type “empowered” femininitet som vesten ønsker å validere», skriver Schultz. Tamimi tar i bruk sin styrke og selvstendighet i en solidarisk kamp for frihet og rettferdighet som er til gode for et fellesskap av mennesker, og dette appellerer tilsynelatende ikke like kraftfullt til en del av verden som mest av alt hyller den individualistiske typen «empowerment» som er å kjempe for egen vinning og interesse.

Shenila Khoja-Moolji skriver mer om dette perspektivet i sin sak «Why is the West praising Malala, but ignoring Ahed?», og har en klar oppfordring til Vesten om å avstå fra en selektiv humanisme. 

Støtte til Tamimi!

Tamimis far beskriver datteren som en representant for en ny generasjon av palestinske, unge frihetsforkjempere [«freedom fighters»] som vil lede an motstanden mot israelsk styre. Men. Som Tamimi selv har etterlyst og som Schultz også skriver om, trenger den unge frihetsforkjemperen Vestens og verdenssamfunnets støtte. Akkurat slik Malala har fått etter at hun sto opp mot Talibans undertrykkelse av kvinner. Det er tid for Vestens støtte til frihetsforkjemperen Tamimi – hun skal ikke lenger være en usynlig heltinne.

I denne videoen vises bilder av israelske militære styrker som slår hardt tilbake mot palestinske kvinners motstand og kamp mot undertrykkelse og okkupasjon. Det er blant annet bilder av arrestasjonen av Tamimi, samt av Tamimis kusine og mor.