Nyheter

Feministnytt

Time's up på å trakassere og komme unna med det.

Av Redaksjonen| 8 januar 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Feministnytt
Carrie Fisher og Meg Ryan i filmen «When Harry met Sally». Begge demonstrerer det perfekte skeptiske blikket.
Feministnytt

I

går kveld ble det kjent at Trond Giske går av som nestleder i Arbeiderpartiet. «Giske-saken er ikke et punktum for metoo. Snarere tvert i mot er det et kroneksempel på at metoo fungerer, og at det hjelper å mobilisere og varsle. Flere vil falle i 2018», skriver Natalie Roshauw i en kommentar på Radikal Portal.  

Rapporteringen om Trond Giske og Arbeiderpartiets håndtering av saken har avslørt en kultur bygget på mektige menn og beskyttelsen av deres omdømme. Derfor var det så sterkt da Ap-politiker Line Oma sto fram med sin Giske-historie i forrige uke. Til NRK sa hun at det var viktig at varslerne fikk et ansikt. 

Med Giske sin framtid endelig avklart, er det på høy tid partiet rydder opp, og gjør det uproblematisk å gi beskjed om overtramp og trakassering. Nok er nok!

Oprah for president? Under gårsdagens Golden Globe-utdeling slo Oprah Winfrey ut pusten på folk med sin gripende tale:

"I want all of the girls watching here now to know, that a new day is on the horizon. And when that new day finally dawns, it will be because of a lot of magnificent women, many of whom are right here in this room tonight, and some pretty phenomenal men, fighting hard to make sure that they become the leaders who take us to the time when nobody ever has to say, 'me too' again."

Winfreys evne til å inspirere gjennom sinne og sorg har ført til at Twitter for lengst kåret henne til en verdig presidentkandidat. Ryktene om at hun faktisk kommer til å stille florerer nå på det store nettet. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

I svarte antrekk kom kvinnelige Hollywood-skuespillere med hver sin aktivist til utdelingen. Nylig grunnla betydningsfulle kvinner i filmbyen "Time's Up", et tiltak og en bevegelse som skal sikre at Me Too-kampanjen fører til varig endring. Tiltak så langt er blant annet et fond for rettslig hjelp til kvinner med lav inntekt utsatt for trakassering på arbeidsplassen.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Et annet høydepunkt fra gårsdagens utdeling var denne kommentaren fra Natalie Portman da hun annonserte kategorien "beste regi": "And here are the all male nominees". Perfekt. 

  

Fra og med 1. januarer det ulovlig på Island å betale en mann høyere lønn, enn en kvinne som har den samme jobben. Som NRK skriver: «Island har hatt lover for likelønn siden 1961, men den nye standarden blir sett på som det første konkrete tiltaket for å tvinge selskaper til å fjerne lønnsforskjeller». Well done Island!

"Kjendisene som forlot oss" er en typisk overskrift som dukker opp når et nytt år står for døren. Problemet da Dagbladet skrev en liten sak på dem vi tok farvel med, var at det nesten utelukkende var menn på lista. Hvor var Grete Berget for eksempel, Aps glitrende likestillingspolitiker? Et bevis på at mannsdominansen i samfunnet også gjelder i døden. 

I 2010 kunne minoritetskvinner i Oslo få gratis prevensjon, abort og hjelp til familieplanlegging. Fem år senere ble klinikken lagt ned. Det skriver Dagsavisen. Dette var et tiltak alle syntes var viktig og bra, men ikke viktig nok til å støtte økonomisk. Nå jobbes det for å innføre tiltaket igjen. Tove Strand, daværende administrerende direktør på Ullevål sykehus, forklarer her hvorfor: 

Dette er noe av det viktigste integreringsarbeidet vi kan drive med, nemlig å gi kvinnene økt kontroll over livene sine. Det gjør det mulig for kvinnene å gjennomføre norskkurs, følge opp ungene på en god måte og også komme seg ut i arbeid etter hvert. 

Til slutt, en liten gladnyhet i Giske-kaoset og Donald Trumps twitter-meldinger om hvor ekstremt, sånn veldig, smart han er: 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Hurra! Ha en superflott uke!