Nyheter

Feministnytt

Sverige innfører samtykkelov, Norge roter bort likestillingspolitikken, og El Salvador straffer kvinner for å være kvinner.

Av Redaksjonen|18 desember 2017

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Feministnytt
Filmen "Ocean's 8" er for tiden i produksjon, med blant annet Mindy Kaling, Cate Blanchett, Rihanna og Helena Bonham Carter. Denne gleder vi oss til!
Feministnytt

S

kuespiller Salma Hayek skrev nylig et essay i The New York Times om sine opplevelser med Hollywood-produsent Harvey Weinstein. Hun skriver: «I don’t think he hated anything more than the word “no.”» Trusler, uønskede seksuelle tilnærminger og beskjeder om at hun ikke dugde som skuespiller var vanlig kost. Essayet er et bevis på alle kampene kvinnelige kunstnere må ta for å realisere prosjektene sine. Løsningen, sier Hayek, er likestilling: «Until there is equality in our industry, with men and women having the same value in every aspect of it, our community will continue to be a fertile ground for predators.»

Den svenske regjeringen har fremmet forslag om en samtykkelov, som forbyr sex med personer som ikke tydelig sier ja eller aktivt uttrykker et ønske om å delta. Det skriver NRK. I årevis har dyktige organisasjoner og mennesker jobbet for å få på plass denne loven, som gjør det klinkende klart at sex uten samtykke er voldtekt. Bra jobba Sverige!

«Norge må presse El Salvador for ny abortlov», skriver Lina M. Álvarez Reyes og Maria Archontoulis fra Unge Feminister og Feministisk Initiativ i Dagbladet. Teodora del Carmen Vásques soner nå en 30 års lang fengselsstraff i et av verdens verste land for kvinner. Som en av flere kvinner sitter hun inne for «mord under skjerpende omstendigheter», når det eneste hun har gjort, er å spontanabortere. I dag klokken 17.45 har flere politiske partier og organisasjoner demonstrert foran Utenriksdepartementet. Her trengs internasjonal solidaritet og en stat som våger å gå foran og legge press på et land som gjør det kriminelt å være kvinne. 

Årets ord: feminisme. Ordboka Merriam-Webster viser til kvinnemarsjen i januar og #MeToo-kampanjen som avgjørende årsaker til at «feminisme» havnet på topp. I 2017 skal det altså mye til for å ikke vite hva ordet «feminisme» innebærer. Allikevel - feminismen har fortsatt mye den skal ordne opp i. Som Madeleine Schultz skrev i en kommentar i Agenda Magasin: «Feminisme er årets ord, men jeg venter med feiringen».

I Norge virker en for tiden ikke særlig opptatt av å sikre et likestilt samfunn. I Dagbladet skriver Marie Simonsen at Stortinget har klart å rote bort en sentral del av likestillingspolitikken. Det dreier seg om Stortingets vedtak om å avskaffe næringslivets redegjørelsesplikt om likestilling. «Sammen med aktivitetsplikten, er (redegjørelsesplikten) et helt sentralt verktøy i likestillingspolitikken og bidrar til at Norge har misunnelsesverdig god informasjon og statistikk, en forutsetning for å drive forebygging og utforme politikk som virker» poengterer Simonsen. Sukk... 

"Cat person" er novellen som har spredd seg med en enorm hastighet på nett siden den ble publisert i The New Yorker forrige helg. I tillegg til å være en velskrevet tekst, er det en novelle som i følge redaktør Elise «kommer under huden på hvordan kvinner navigerer i en kvinnefiendtlig verden». Kommentaren hennes i Agenda Magasin kan leses her

Hørt om #WokeCharlotte? Dette er memen som stormer sosiale medier for tiden, der den i ettertiden woke Sex and the City-karakteren Charlotte korrigerer sine langt midre woke venninner: 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

En bevisst tenåring tipset Aftenposten om kjønning av kakestrøssel. Jepp, Dr.Oetker produserer for tiden blått strøssel for gutter og rosa strøssel for jenter. Rachel Ringheim forklarer perfekt hvorfor dette er et problem: «Å dele jenter og gutter inn i rosa og blått, er skadelig for unger som så lett blir påvirket av alt rundt seg». Barn kan være så uendelig mye mer enn bare rosa prinsesser og blå superhelter.    

Det er snart jul! Er du på jakt etter en episk feministgave kan du ta en titt på disse forslagene. 

Ha en flott uke!