Jul

Feministiske julegavetips

Slik sprer du feminismens revolusjonerende budskap.

Av Elise Dybvig|12 desember 2017

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Feministiske julegavetips
Fra opplevelser til lesestoff – vi har samlet gavene som garantert vil glede feministene i livet ditt. Collage: Elise Dybvig
Feministiske julegavetips

E

n feministisk julegave kan være solidarisk, miljøvennlig eller inspirerende. I denne listen vil du finne alt fra lesestoff, bra organisasjoner, smykker og plakater til opplevelser og ting du kan lage selv. Vi har prøvd så godt det lar seg gjøre å passe på at gaven ikke sliter unødig på miljøet, og ikke opprettholder umenneskelige arbeidsforhold. Leter du etter noe du kan ønske deg selv, eller trenger tips til hva du kan gi feministene i livet ditt, håper vi du finner noe i denne listen!

Redd biene - eller gi et godt råd

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Sabima er en miljøorganisasjon som jobber for å stanse tapet av naturmangfold. I nettbutikken deres kan du kjøpe små gaver som støtter opp om denne viktige jobben. Hva med å gi et hjem til lundgjøkhumla eller damfrosken? Eller du kan støtte arbeidet for å redde biene med et supersøtt handlenett.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Kvinnefronten: Støtt Kvinnefronten med et valgfritt beløp og få et julekort du kan gi bort. Ved å støtte Kvinnefronten bidrar du i arbeidet for kvinnefrigjøring nasjonalt og internasjonalt. Et medlemskap i Kvinne- eller Jentefront gjør seg også bra som gave. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) lar deg gi bort et godt råd i form av et kort. Beløpet du betaler for kortet går til gratis rettshjelp for asylsøkere. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Redd Barna: «Denne julen vil tusenvis av barn bli tvunget til å leve i krig, nød og kulde. Mange av dem er på flukt og mangler varme klær, vinterstøvler og beskyttelse. For de mest sårbare barna vil situasjonen bli livstruende. Med din hjelp sørger vi for at de slipper å fryse i vinter» Hos Redd Barna kan du kjøpe en symbolsk rød kleshenger og få et fint kort i retur.  

Finn din egen! Det finnes mange viktige organisasjoner du kan støtte i julen. Det er bare å søke dem opp, og finne hjertesaken som passer den du skal gi gaven til. Skulle de ikke tilby en egen julegave, kan du donere et frivillig beløp og heller lage julekortet for hånd. 

Bøker for en bedre verden 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Går du nå, er du ikke lenger min datter av Anne Bitsch En velskrevet, opprørende bok om en oppvekst med en psykisk syk og alkoholisert mor. Nettopp på grunn av sitt alvorlige innhold er det en bok som bør leses og gis bort i julen: den får enhver leser til å åpne opp øynene og virkelig se barna rundt seg. Høytid og familietid blir for altfor mange barn en utrygg, tung tid - Anne Bitsch forlanger at du tar ansvar.  

Skamløs av Sofia N. Srour, Nancy Herz og Amina Bile Et fantastisk «fuck you» til alle som noensinne har lagt seg oppi hvordan en kvinne skal tenke, handle eller se ut. De skamløse jentene tar oppgjør med patriarki, skjønnhetsidealer og negativ sosial kontroll. Lettlest, inspirerende bok med nydelige illustrasjoner av Esra Røise. Hele anmeldelsen vår kan du lese her.  

Hunger av Roxane Gay Som kultur er vi nådesløse i vår fordømmelse av overvekt. Gay, som også skrev Bad Feminist, skriver presist og personlig om vekt, traumer og et samfunn som verdsetter det å være tynn over alt annet. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Feminist Activity Book av Gemma Correll Her får du alt fra Bechdel-testen enkelt forklart, et feministisk alfabet, kvinnehistorie og tips til feministiske klassikere. Hver side kan fargelegges og er full av gøyale oppgaver. En drømmebok for når den mer hardbarka aktivisten i deg trenger en pause. Kan bestilles på Amazon.

Jeg trodde klitoris var en selskapsdans av Marta Breen og Jenny Jordahl Fortsatt er det menn som siteres til fest og hverdag. Dét blir det slutt på nå: Marta Breen og Jenny Jordahl har samlet 300 smarte, triste eller morsomme kvinnesitater. Anbefaler også bøkene 60 damer du skulle ha møtt og 155 grunner til å være feminist (forfattet sammen med Madeleine Schultz). De humoristiske, spreke illustrasjonene og den vittige, smarte teksten gjør disse bøkene til noe av det mest underholdende pensumet som finnes der ute.  

Women and Power: A Manifesto av Mary Beard Historiker og Cambridge-professor Mary Beard ser nærmere på kvinnehatets røtter i denne medrivende pamfletten. «En moderne feministisk klassiker», skriver The Guardian. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Kvinner som hater menn av Sumaya Jirde Ali En diktsamling som presist og kompromissløst utforsker kjønn, identitet og rasisme. Jirde Ali går inn i små situasjoner og store konsepter, hun deler ut ordene sine forsiktig i det ene øyeblikket for så å dundre på i det neste. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Jeg nekter å tenke av Lotta Elstad «E kanskje den kjekkeste eg har lest av norsk forfatter», i følge min venninne som jeg nettopp lånte boken bort til. Jeg nekter å tenke er nominert til Ungdommens kritikerpris og beskrives av Flamme forlag som «en sort, feministisk samtidskomedie om politikk, kjærlighet – og en avgrunn som er farlig nær». 

Swing Time av Zadie Smith Denne romanen handler om to jenter som vokser opp i en nedslitt, fattig del av Nord-London. Begge drømmer om å bli dansere, men kun den ene har talent. Bokens forteller er hun som aldri hadde de store evnene, som tar oss med på store hopp i tid og sted for å fortelle hvordan venninnene endte opp i vidt forskjellige livssituasjoner. Komplekst og spennende, med referanser til dansehistorien du kan sjekke ut på YouTube etterpå. 

La meg bli med deg av Rita Paramalingam Her møter vi Lara, broren hennes Felix og en mamma som er knapt tilstede. Det er Lara selv som forteller om en barndom uten ansvarlige voksne, noe som gir boken et helt eget perspektiv på det som skjer. «En eksistensiell roman om å være åpen og ubeskyttet. Romanen bæres av et språk som er tidvis romantisk, tidvis skrapt til beinet», skriver forlaget Oktober. 

På motorveiene av Runa Fjellanger Anna og Ida er på reise gjennom Europa. Veiene er de samme som Anna kjørte på som barn med familien. De forskjellige turene, med forskjellige mennesker i to ulike tider, flettes effektivt sammen i en fortelling om vennskap og grenseløshet - Fjellanger kan kunsten å skildre komplekse og krevende kvinneskikkelser. 

Tidsskrift 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Fett Et abonnement på Fett sikrer glimrende feministisk lesestoff året rundt. Tidsskriftet kommer ut fire ganger i året, og hver utgave er fullpakket med grundige feministiske analyser av samfunn, kultur og politikk.  

Melk kulturtidsskrift setter underrepresenterte perspektiver innen LHBTIQ-historie i sentrum. Med Melk blir det mye lettere å lære om skeiv kulturhistorie, da tidsskriftet presenterer og løfter fram historiene, perspektivene og uttrykkene mainstream-media sjelden forteller om. Abonnement kan kjøpes her.

Voks er et tidsskrift med fokus på kjønn, identitet, kunst og kultur. Andre utgave, Adgang, ble nylig lansert, og er den perfekte gave til alle interessert i hvordan litteratur og identitet veves sammen i en global verden. Et abonnement gir deg to utgaver i året. 

Ting

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

ButtonsEn enkel måte å gjøre sekken, jakken eller genseren mer spennende, samtidig som du gjør ditt feministiske engasjement tydelig for alle rundt deg. Illustratør Jenny Jordahl har en egen side med kule og morsomme feminist-buttons, og bokhandelen Strand selger et knippe classy Michelle Obama-buttons.

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Smykker: Feministsmeden i Stockholm lager de fineste feministsmykkene. Her får du øredobber, ringer og halskjeder i feminismens hånd. Sjekk ut produktene på Instagram eller på feministsmedens hjemmeside. Obs! Må bestilles i løpet av dagen for levering til julaften. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Kopp: Bli den stolte eieren av kunstaktivistene Guerilla Girls sin legendariske plakat "Do women have to be naked to get into the Met. Museum?" som kopp. Ingenting er bedre enn å drikke kaffe fra en kopp som anerkjenner systematisk sexisme og forskjellsbehandling. En kopp med ordene «feminist fight club» gjør seg også bra på skrivebordet. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Plakat: Tuschfittan sier det nok best selv: «En krogtoalett har i snitt tre tuschkukar på väggen. Den feminina formen av ordet känner ingen till. Kanske för att det manliga har makten, till och med på toaletten. Kanske för att varje fitta är så unik att det inte finns en standardiserad symbol för den. Därför ber vi kvinnor och män att tolka fittan med tuschets svärta». Plakaten kan du kjøpe her. 

Sokker: «A well-read woman is a dangerous thing» står det på disse sokkene fra bokhandelen Strand. Perfekt sammen med en av bøkene nevnt tidligere. 

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.

Leker: Til en yngre slektning (eller deg selv!) anbefaler vi lekesettet LEGO Women of NASA. Her lærer du om kvinners bidrag til vitenskapen, og bygger LEGO samtidig. 

Gaver som (nesten) ikke koster 

En gave trenger verken koste eller kreve særlig av den som gir. Grønne Jenter har laget en sak på shoppingfrie julegavetips, og Framtiden i våre hender presenterer her 243 opplevelser du kan gi bort.

Inspirert av Marta Breen og Jenny Jordahl sin bok kan du lage en gave som består av 10 inspirerende kvinnesitater. For den virkelig ambisiøse kan du sende en venn ett sitat til dagen i et helt år. 

Inviter på feministisk filmkveld eller start en feministisk novelleklubb. På internett finnes mange bra noveller av kvinnelige forfattere, som gjør prosjektet mer levedyktig enn når leselista består av tunge romaner. "Cat Person" av Kristen Roupenian, publisert denne helgen av The New Yorker, er et glimrende sted å starte. 

2. juledag kommer filmene Battle of the Sexes og The Party på kino. Førstnevnte er basert på ekte hendelser og handler om sexisme i 70-tallets tennismiljø. Den andre er regissert av den legendariske filmregissøren Sally Potter. Lag et lite kort og inviter en venn med på kino!

Kjenner du noen som ønsker å bli mer politisk aktive, men er ikke helt sikre på hvordan? Foreslå deg selv som personens aktivistvenn, en venn som alltid tar en med i 8.mars-tog, på samtaler om feminisme og i demonstrasjoner for kvnners rettssikkerthet. 

Ønsker alle lesere en flott, feministisk førjulstid!  

Photo of Routeburn Flats, on the Routeburn Track in New Zealand.